zpět

Mzdy rostou, ale tlak na pracovní trh přetrvává

21.10.2024

Mzdová situace v České republice je letos ve znamení růstu. Mzdy v drtivé většině oborů zaznamenávají zvýšení o 5-10 %, což je povzbudivá zpráva pro zaměstnance. Výjimky tvoří IT sektor a stavebnictví, kde situace stagnuje, v případě IT sektoru dokonce narazily mzdy na pomyslný strop už v roce 2023. Přesto reálné mzdy, které zahrnují vliv inflace, začínají po dvou a čtvrt letech poklesů opět růst, což zvyšuje kupní sílu obyvatel. Oživení reálných mezd však nevyváží stále přetrvávající problém s nedostatkem kvalifikovaných pracovníků, zejména ve výrobním sektoru a IT.

Kupní síla posiluje, zaměstnanci mění práci častěji

Nárůst kupní síly lze připsat nejen růstu mezd, ale také zjednodušení podmínek ekonomické migrace, která usnadňuje zaměstnávání pracovníků ze zahraničí. I přes tyto pozitivní zprávy panuje na trhu práce enormní nedostatek pracovníků, což dokládá i rostoucí fluktuace. Mnoho zaměstnanců mění práci z důvodu lepších finančních nabídek u jiných zaměstnavatelů. Paradoxně však většina firem nereaguje zvýšením mezd v rámci retence zaměstnanců. Pouze 5 % firem přistupuje ke zvyšování mezd, pokud se dozví o úmyslu zaměstnance odejít, což může být chybná strategie, jelikož náklady na zaškolení nového pracovníka mnohdy převyšují náklady na navýšení platu.

Fluktuace se obzvlášť rozmáhá ve výrobních sektorech a na nižších pozicích se směnným provozem. V kancelářském prostředí pak zaměstnanci mění práci kvůli omezení možnosti práce z domova, kterou zaměstnavatelé začínají omezovat. Průzkum Hospodářské komory ukazuje, že uchazeči o práci stále preferují flexibilitu, což je v přímém rozporu s přístupem některých firem, které vyžadují častější přítomnost v kanceláři.

Nedostatek pracovníků v IT a výrobě
Automatizace a digitalizace nevyřešily problém s nedostatkem pracovníků. Průzkum personální agentury Grafton Recruitment dokládá, že navzdory rostoucí nezaměstnanosti stále chybí jak nekvalifikovaná pracovní síla, tak řemeslníci s odbornou kvalifikací a experti v oborech jako IT a výroba. V automotive a výrobě spoléhá až 80 % firem na pracovníky ze zahraničí, přičemž v oborech jako IT a podnikové služby tvoří zahraniční pracovníci více než 40 % všech zaměstnanců.

Zatímco některé obory se spoléhají na nábor ze zahraničí, trh práce i nadále bojuje s demografickými změnami. Česko se potýká s negativní demografickou křivkou, což znamená, že nedostatek pracovníků nebude krátkodobý trend, ale dlouhodobá výzva, která si vyžádá strategii na úrovni ekonomické migrace.

Program digitální nomád

Jednou z inovací, která by mohla pomoci, je Program digitální nomád, zavedený v červenci 2024. Tento program umožňuje snadnější relokaci specialistů ze zemí jako Austrálie, Kanada nebo USA, čímž se otevírá nový prostor pro získávání kvalifikovaných pracovníků do oblastí, kde jsou nejvíce potřeba. Navzdory tomu však stále chybí systematické navýšení imigračních kvót pro další země, například z jižní Ameriky či jihovýchodní Asie, kde by mohli být pracovníci pro český trh efektivním řešením.

Růst mezd a genderové rozdíly

Kromě nedostatku pracovníků upozornil průzkum také na výrazné rozdíly v odměňování mužů a žen, které přetrvávají na českém trhu práce. Rozdíly dosahují až 20 % na některých pozicích, jako jsou účetní nebo obchodníci. Tento problém by měla částečně vyřešit nová evropská směrnice, která se zaměřuje na transparentnost v odměňování a odstranění tzv. gender pay gap. Zaměstnavatelé jsou nyní pod tlakem, aby přijali opatření, která zajistí rovné finanční ohodnocení bez ohledu na pohlaví. Průzkum ukázal, že mnoho firem už začíná podnikat kroky k nápravě, což je dobrý signál pro budoucnost trhu práce.

Jak se zaměstnavatelé přizpůsobují?

Slučování pracovních rolí a přehodnocování pracovních náplní je stále častější v oborech, jako je IT. Firmy kombinují technologie a slučují pozice, například operativní a technickou kybernetickou bezpečnost, čímž se zvyšují nároky na zaměstnance. Navzdory rostoucím požadavkům však mzdy v IT stagnují. Právě tento sektor narazil na svůj mzdový strop a očekávaný růst v roce 2024 byl minimální.

Z hlediska budoucnosti trhu práce lze očekávat, že nedostatek pracovníků zůstane pro české zaměstnavatele klíčovým tématem. Kromě snahy o přizpůsobení zaměstnanců novým podmínkám, jako je hybridní práce, bude důležité i nadále investovat do digitalizace a automatizace, aby bylo možné kompenzovat nedostatek lidské síly tam, kde je to možné.

Zároveň bude klíčové sledovat vývoj v oblasti genderové rovnosti v odměňování, protože přijetí evropských směrnic by mělo přinést více transparentnosti a otevřenější trh pro ženy, které doposud za stejnou práci dostávaly nižší odměnu než jejich mužští kolegové. Celkově se trh práce ocitá ve fázi hlubokých změn, které vyžadují pružné reakce ze strany firem i státních orgánů, zejména v oblasti ekonomické migrace a pracovních podmínek.