zpět

Na recesi v USA to zatím nevypadá

19.8.2024

Spotřebitelská očekávání měřená michiganskou univerzitou mile překvapila. Trh s bydlením v USA se ochlazuje, oživení se zatím nekoná.

V pátek dopoledne dorazily ceny tuzemských průmyslových výrobců. Ty během července vzrostly meziměsíčně o 0,6 procenta a vykázaly tak nejvyšší přírůstek od letošního ledna. V meziročním srovnání si ceny pohoršily o 1,7 procenta, podle analytiků ale není důvod k obavám ani panice. Koruna na zveřejněná data příliš nereagovala, euro se obchodovalo za 25,17 až 25,27 EURCZK.

Po sérii čtvrtečních povedených dat z USA to zatím vypadá, že recese se odkládá na neurčito. Americkému dolaru v pátek pomohly bleskové údaje z michiganské univerzity, hlavní index spotřebitelského sentimentu povyskočil na 67,8 bodu oproti očekávaným 66,9 bodu. Součástí zveřejněných maker byla i inflační očekávání v krátkodobém a dlouhodobém horizontu, ta zatím zůstávají beze změny nastavena na 2,9 a 3 procenta. Pozitivní dojem z USA pokazila data z nemovitostního trhu. Zveřejněné výsledky byly nakonec ještě horší než původní nepříznivé odhady. Eurodolar opět zakusil hranici 1,10 EURUSD, americký dolar se prodával za 23,01 až 22,84 USDCZK.

Očekávané události