zpět

Nákupní manažeři v EMU a v Německu to nevidí dobře

22.8.2024

Index nákupních manažerů v srpnu celkově klesá jak v Německu, tak v eurozóně, což je špatnou zprávou pro české podniky.

V srpnu 2024 index nákupních manažerů (PMI) v Německu odhalil znepokojující trendy v obou klíčových sektorech ekonomiky. PMI ve službách klesl na 51,4b, což je jasným signálem kontrakce v sektoru, který je obvykle považován za stabilizátor ekonomiky v dobách nejistoty. Tento pokles může být důsledkem oslabené domácí poptávky a nejistoty na globálním trhu, což ovlivňuje podnikatelskou důvěru a rozhodování spotřebitelů. Ve výrobním sektoru klesl PMI na 42,1b, což je pod hranicí 50 bodů, která odděluje expanzi od kontrakce. Tento výsledek ukazuje na oslabení průmyslové aktivity, což je pro exportně orientovanou německou ekonomiku alarmující.

Naopak v eurozóně, která zahrnuje i další významné evropské ekonomiky, jsou signály o něco pozitivnější. PMI ve službách vzrostl na 53,3b, což naznačuje expanzi a naznačuje zdravější poptávku v sektoru služeb napříč regionem. Výrobní PMI v eurozóně se udržel pouze na úrovni 45,6b, což je pro české firmy špatnou zprávou.

Tento rozdíl mezi Německem a zbytkem eurozóny zdůrazňuje nerovnováhu v rámci regionu. Zatímco Německo, jakožto největší ekonomika eurozóny, čelí zpomalení, ostatní ekonomiky v regionu vykazují známky stability a růstu. Klíčovou otázkou pro nadcházející měsíce bude, zda se Německu podaří překonat tyto výzvy a opět se stát tahounem evropské ekonomiky. S ohledem na významné napojení Německa na globální dodavatelské řetězce a obchodní partnery bude nezbytné sledovat globální ekonomické trendy, které mohou ovlivnit jeho zotavení