zpět

Nálada německých firem se moc nelepší

28.5.2024

Podle Tomáše Holuba z ČNB jsou úrokové sazby stále vysoké vzhledem k současné inflaci, ale tempo jejich snižování se zpomalí.

Začátek nového týdne příliš bohatý na data nebyl. Důležitější data přišla pouze z Německa, když byl zveřejněn květnový Ifo index monitorující náladu v německých firmách. Souhrnný index zklamal svou stagnací na 89,3 bodech. Za zklamáním stojí složka indexu hodnotící současnou situaci – ta v květnu poklesla. Oproti tomu složka očekávání do budoucna roste již čtvrtý měsíc v řadě.

Bankéři z ECB dál připravují trhy na začátek cyklu snižování sazeb, který zřejmě zahájí příští týden. Mluvil o tom včera hlavní ekonom ECB Philip Lane a také člen rady ECB François Villeroy, který dokonce mluvil o tom, že ECB má dostatek prostoru pro snižování sazeb a že by ani nevylučoval další snížení v červenci.

S kurzem EURUSD nicméně včerejší komentáře z ECB příliš nezahýbaly – jednak snížení sazeb příští týden je v podstatě hotová věc a jedna v USA byl včera svátek, takže odpoledne už další impuls pro EURUSD nepřišel a ten se tak pohyboval kolem 1,0850 EURUSD.

Také dnes se více než nových dat dočkáme spíše komentářů z centrálních bank – ECB a Fedu. Z ECB již dnes promluvila Isabel Schnabelová, podle které rozsáhlé nákupy dluhopisů ze strany ECB oslabily účinnost měnové politiky a omezily tak dopad vyšších sazeb na ekonomiku.

Očekávané události