zpět

Nálada v německém sektoru služeb roste

5.6.2024

Německý Index PMI ve službách byl v květnu revidován směrem vzhůru na 54,2 z předběžných 53,9 bodu, což představuje u našich západních sousedů nejsilnější růst v sektoru služeb za poslední rok.

Za vzestupem podnikatelské aktivity stála silnější poptávka, přičemž objem nových zakázek rostl již druhý měsíc v souvislosti s nově získanými zakázkami a celkovým oživením aktivity klientů. Současně se poprvé za posledních 12 měsíců zvýšil objem nových zakázek ze zahraničí, i když nárůst byl zatím jen malý. Také rostoucí objem provedených prací a plány na expanzi firem vedly k nárůstu zaměstnanosti v sektoru služeb, což přispělo k opětovnému poklesu objemu nevyřízených zakázek.

Na druhou stranu vyšší mzdy byly hnací silou dalšího růstu provozních nákladů firem ve službách, míra nákladů se však již třetí měsíc v řadě zmírnila. Pozitivním faktem je i to, že podnikatelská důvěra byla nejvyšší od února 2022 v naději na zvýšenou poptávku po investicích a rostoucí ochotu zákazníků utrácet, kterou by měly podpořit nižší úrokové sazby na euru.