zpět

Nálada v Německu klesá

18.9.2024

V září se ekonomická nálada v Německu propadla (ekonomicky sentiment) na nejnižší úroveň za posledních 11 měsíců, přičemž ZEW index zaznamenal výrazný pokles. Výhled německé ekonomiky se zhoršil napříč klíčovými průmyslovými odvětvími, což mělo dopad i na širší morálku v eurozóně.

Ekonomický výhled Německa zažil dramatický a nečekaný pokles v září, což signalizuje prohlubující se ztrátu důvěry v největší ekonomiku eurozóny. Index ekonomického sentimentu ZEW, který je klíčovým ukazatelem ekonomické morálky mezi finančními odborníky, klesl z 19,2 bodu v srpnu na pouhé 3,6 bodu v září, což je výrazně pod očekáváními, která činila 17 bodů. Tento pokles představuje nejnižší úroveň od října 2023.

Subindex měřící aktuální podmínky se prudce snížil na -84,5 bodu, což je pokles z -77,3 bodu v srpnu a značně pod očekáváními, která byla na úrovni -80 bodů. Tento údaj je nejslabší od května 2020. „Naděje na rychlé zlepšení ekonomické situace zjevně slábne,“ uvedl prezident ZEW Achim Wambach.

Očekávání pro následující šest měsíců se zhoršila ve většině odvětví, přičemž nejvýraznější poklesy byly zaznamenány v oblasti strojírenství, ocelářství, automobilového průmyslu a bankovnictví. Naopak sektory jako stavebnictví, utility a telekomunikace vykazují optimističtější výhled. Pohroma v německé ekonomice také ovlivnila širší eurozónu, kde ZEW index sentimentu klesl z 17,9 bodu na 9,3 bodu v září, což rovněž nedosáhlo očekávaných 16,3 bodu a představuje nejnižší hodnotu za téměř rok.

„I když klesající ekonomická očekávání pro eurozónu naznačují obecný nárůst pesimismu, pokles očekávání pro Německo je výrazně větší. Většina respondentů se zdá, že již do svých očekávání zahrnula rozhodnutí o úrokových sazbách,“ dodal Wambach.

V pondělí člen Rady guvernérů Evropské centrální banky (ECB) a šéf slovenské centrální banky Peter Kazimir odmítl naděje na další snížení úrokových sazeb v říjnu, což naznačuje, že prosinec by mohl být pravděpodobnějším časovým rámcem.

„Bylo by zapotřebí významné změny, silného signálu ohledně výhledu, aby se zvážilo další snížení v říjnu,“ řekl Kazimir.

Německý automobilový sektor čelí vážným výzvám, což se odráží v špatných výsledcích na trhu majoritních automobilových výrobců. Od začátku roku zaznamenali čtyři největší němečtí výrobci automobilů dvouciferné poklesy: Mercedes-Benz AG klesl o 10 %, Porsche AG o 15 %, Volkswagen AG o 17 % a BMW dokonce o 28 %, přičemž tato společnost minulý týden vydala varování o zisku.

Tyto společnosti ztratily podíl na trhu v segmentu elektrických vozidel, kde asijští konkurenti, zejména BYD, dosáhli výrazných zisků.

Reakce trhu na zprávu ZEW byla spíše umírněná, přičemž došlo k mírnému poklesu výnosů z dluhopisů a eura, zatímco akcie si většinou udržely své zisky během obchodování.

Euro se obchodovalo na úrovni 1,1138 vůči dolaru, což se v průběhu dne nezměnilo, před důležitým zasedáním Federálního výboru pro otevřený trh (FOMC), které se očekává, že ve středu oznámí snížení úrokových sazeb.

Nicméně, nejistota ohledně velikosti snížení přetrvává. Investoři aktuálně vidí 67% pravděpodobnost snížení o 50 bazických bodů, ve srovnání se 33% šancí na menší snížení o 25 bazických bodů, podle nástroje CME FedWatch.

Výnosy z německých dluhopisů (Bund) klesly na 2,10 % v úterý a měly by se uzavřít na nejnižší úrovni od začátku ledna 2024.

Německé akcie mírně vzrostly, přičemž DAX stoupl o 0,6 %. Zalando SE vedlo zisky v rámci indexu, když vzrostlo o více než 5 %, následováno společnostmi Infineon AG, které vzrostly o 2,2 %, a Siemens, který posílil o 1,7 %.