zpět

Nárůst odvodů pro OSVČ od 2025

10.9.2024

Podnikatelé a drobní živnostníci, kteří se na začátku roku 2025 probudí do nové daňové reality, mohou být překvapeni. Příští rok totiž dojde k výraznému navýšení minimálních záloh na sociální a zdravotní pojištění, což pro mnoho z nich bude znamenat vyšší výdaje. Proč se zálohy zvyšují a co to pro vás jako podnikatele znamená?

Odvody na povinné pojištění jsou pro většinu osob samostatně výdělečně činných (OSVČ) nezbytností, ale pro mnoho z nich se jedná o značný finanční výdaj. V roce 2025 se minimální měsíční zálohy na sociální pojištění zvýší na 4 786 korun, což je o 934 korun více než v roce 2024. Podobně se zvýší i minimální zálohy na zdravotní pojištění, které dosáhnou částky 3 161 korun, tedy o 193 korun více než letos. Celkem tak OSVČ s minimálními zálohami zaplatí na povinných pojištěních 7 947 korun měsíčně, což představuje meziroční nárůst o 1 127 korun.

Tento nárůst může pro mnoho podnikatelů představovat výrazný zásah do jejich cash flow, zejména pokud již nyní pracují s nízkými maržemi. Pokud máte jako OSVČ nízké příjmy, může být navýšení záloh citelnou zátěží. Přestože se jedná o povinný výdaj, který nelze obejít, je důležité zvážit, jakým způsobem se na něj připravit a co by to mohlo znamenat pro vaše podnikání.

Proč zálohy rostou?

Hlavním důvodem tohoto růstu je postupné zvyšování vyměřovacího základu, ze kterého se zálohy počítají. V roce 2023 byl tento základ stanoven na 25 % průměrné mzdy, letos je to již 30 % a v roce 2025 to bude 35 %. V roce 2026 se základ zvýší na cílových 40 % průměrné mzdy, což znamená další nárůst záloh v následujících letech.

Zvyšování vyměřovacího základu je součástí vládního konsolidačního balíčku, který má za cíl zlepšit finanční stabilitu sociálního systému. Kromě toho však každoročně roste i samotná průměrná mzda, která je základem pro výpočet minimálních záloh. Pro rok 2025 se průměrná mzda odhaduje na 46 828 korun, což je oproti letošnímu roku nárůst o přibližně 7 %. Tento růst tedy dále navyšuje i výši minimálních záloh.

Jak se na zvýšení připravit?

Pokud jste OSVČ a zvýšení záloh vás finančně zatíží, je důležité se na tuto změnu připravit. Zvažte možnosti optimalizace svého podnikání, například zvýšení cen služeb či produktů, které nabízíte, nebo se podívejte na možnosti snížení nákladů. Také je dobré si uvědomit, že v roce 2026 nás čeká další navýšení záloh, takže je třeba s tím počítat již nyní.

Pro ty, kteří se rozhodli pro placení paušální daně, přináší rok 2025 také změny. Paušální daň pro plátce v prvním pásmu, tedy s příjmy do 1 milionu korun ročně, se zvýší na 8 765 korun měsíčně. To je o 1 127 korun více než v letošním roce. Pokud jste v tomto pásmu, měli byste zvážit, zda pro vás paušální daň zůstává výhodná, nebo zda by nebylo výhodnější přejít na jiný způsob zdanění.

Výhled do budoucna

Pro mnoho podnikatelů bude rok 2025 znamenat zátěž v podobě vyšších odvodů na povinná pojištění. Tento trend bude pokračovat i v následujících letech, kdy se vyměřovací základ zvýší na 40 % průměrné mzdy. Proto je důležité již nyní přemýšlet o tom, jakým způsobem se na tyto změny připravit, aby váš byznys zůstal dlouhodobě udržitelný.

Pokud máte jakékoli pochybnosti nebo otázky ohledně změn v odvodech, doporučujeme konzultovat situaci s daňovým poradcem nebo účetním, který vám může pomoci s optimalizací vašich financí. Ať už se rozhodnete jakkoli, je důležité mít jasnou představu o tom, jaké finanční závazky vás v roce 2025 čekají a jak se na ně připravit, abyste mohli i nadále úspěšně podnikat.