zpět

Nejnovější akvizice společnosti Tesla: Revoluční technologie bezdrátového nabíjení

8.8.2023

Akvizice německého startupu pro bezdrátové nabíjení Wiferion společností Tesla přináší revoluci do odvětví elektromobilů. Konec s problémy se zapojováním auta do zásuvky díky technologii bezdrátového nabíjení, která mění pravidla hry. Zjistěte, jak Tesla plánuje změnit nabíjení, jak ho známe, a připravit půdu pro budoucnost samořiditelných automobilů.

Kdysi byla představa nabíjeni bez kabelu jen minulosti.  Teď se už nemusíte starat o to, abyste svůj elektromobil připojili k nabíječce. Zní to jako futuristický sen. Gigant v oblasti elektromobilů Tesla mění tento sen ve skutečnost díky nedávné akvizici německého startupu Wiferion, který se zabývá bezdrátovým nabíjením.
V červnu se objevily zprávy z německých publikací, které naznačovaly zájem společnosti Tesla o firmu Wiferion. A nyní je to oficiální. Společnost Wiferion potvrdila akvizici ve veřejné zprávě, v níž prozradila, že ji prodá společnosti Tesla International BV, inženýrské dceřiné společnosti Tesly se sídlem v Nizozemsku.

Přesná cena této akvizice zůstává nezveřejněna, odborníci z oboru ji však odhadují na 50 až 100 milionů dolarů. Co to však znamená pro budoucnost nabíjení elektromobilů?

Revoluce v bezdrátovém nabíjení

Na první pohled se může zdát, že bezdrátové nabíjení je řešením neexistujícího problému. Koneckonců, zapojit auto do zásuvky není zrovna herkulovský úkol. Společnost Tesla má však v hlavě jinou vizi. Cílem společnosti je automatizovat proces nabíjení v rámci přípravy na technologii samořízení.

S tím, jak se automobily vyvíjejí a stávají se plně autonomními, dává smysl, aby se nabíjely samy bez zásahu člověka. Společnost Tesla se pustila do technologie bezdrátového nabíjení, což je strategický krok, který má být v souladu s touto budoucností, kdy se vozidla budou moci bez problémů napájet, zatímco lidé budou sedět a užívat si jízdu.

Úloha společnosti Wiferion v ekosystému bezdrátového nabíjení

Společnost Wiferion, je významný hráč v odvětví bezdrátového nabíjení, která pracuje na bázi elektrických vln. V rámci licenční smlouvy se společností WiTricity předvedla možnosti své technologie bezdrátového nabíjení na modelu Tesla Model 3. Tento průlom umožnil společnosti Wiferion vstoupit na trhy USA a Severní Ameriky.
Zatímco ostatní, jako například WAVE Charging v USA, také zkoumají řešení bezdrátového nabíjení, Wiferion vystupuje jako klíčový uchazeč. Díky její akvizici společností Tesla jsou možnosti transformace nabíjení elektromobilů nekonečné.
Jak Tesla využije technologii bezdrátového nabíjení společnosti Wiferion?

Ačkoli jsou podrobnosti stále zahaleny tajemstvím, spekuluje se o tom, jak Tesla využije technologii bezdrátového nabíjení společnosti Wiferion. Jednou z možností je, že tato technologie bude pohánět roboty Tesla Optimus, kteří se mají v příštím roce připojit k továrnám společnosti.
Otázkou však zůstává, zda Tesla využije bezdrátové nabíječky na svých stanicích Supercharger, v domácích nabíjecích zařízeních nebo na jiných místech. Bezdrátové nabíjení sice nabízí pohodlí a rychlost, ale nemusí se vyrovnat účinnosti kabelových zařízení Tesla na jejich výkonných Superchargerech.

Bez ohledu na konkrétní využití je jasné jedno: akvizice společnosti Wiferion společností Tesla mění pravidla hry v odvětví elektromobilů. S tím, jak se blížíme k budoucnosti s autonomními vozidly, bude technologie bezdrátového nabíjení hrát klíčovou roli při utváření způsobu, jakým řídíme, napájíme a komunikujeme se svými automobily.