zpět

Německá inflace zastavila pokles

29.4.2024

V největší ekonomice Evropy v dubnu ceny meziročně vzrostly o 2,2 %. Je to lepší údaj, než v předchozích měsících a než jaký trhy čekaly, ale pokles se zastavil. I přesto je to dobrá zpráva zejména pro ČR.

Německá inflace neklesá, ale je nízko, což je skvělou zprávou pro domácí ekonomiku. Nízké ceny u našich sousedů budou probouzet nákupní apetit Němců, který je už řadu měsíců v červených číslech. Zahraniční poptávka je klíčem pro silnější tempo růstu HDP v ČR.

Provázanost těchto dvou ekonomik není třeba zdůrazňovat. V době recese je pro nás závislost na zahraniční poptávce koulí na noze, ale v době růstu je to slušný akcelerátor. A právě v této fázi ekonomického cyklu jsme. Naše HDP roste jen mírně a nižší ceny zboží na pultech obchodů v Německu dávají dobrou možnost, že se tam budou moci objevit i české výrobky.

Nejlépe jsou na tom ve spolkové zemi Hesensko, kde ceny vzrostly jen o 1,9 %, naopak nejvíce se ceny zvedly v Braniborsku, tam šly ceny nahoru o 3 %. Celkový růst jen o 2,2 % je nejnižší tempem od května 2021.