zpět

Německé Sasko prodává Bitcoiny za miliony dolarů

10.7.2024

V posledních dnech informovala média po celém světě o prodeji stovek milionů dolarů v Bitcoinech (BTC) v Německu a následných výkyvech na trzích a velkých výprodejích v kryptoměnách. Nicméně, není to celé Německo, ale pouze východní stát Sasko, který stojí za tímto masivním prodejem. Tento malý německý stát zabavil v lednu téměř 50 000 BTC a nyní prodává své držby podle standardní praxe pro aktiva zabavená během trestních vyšetřování.

Ačkoli fanoušci kryptoměn kritizují rozhodnutí prodat tolik jejich oblíbeného Bitcoinu, Sasko nemá na výběr. Na začátku letošního roku zabavil Kriminální úřad Saska (LKA) 49 857 Bitcoinů, jejichž současná hodnota činí téměř 3 miliardy dolarů. Tyto Bitcoiny byly zabaveny od provozovatele Movie2k.to, webové stránky, kterou Sasko uznalo vinnou z praní špinavých peněz a dalších nelegálních aktivit. Prodej těchto Bitcoinů je standardní postup, který se vztahuje na aktiva zabavená při trestních vyšetřováních.

Asi před týdnem začala kryptoměnová peněženka, patřící německému Federálnímu kriminálnímu úřadu (BKA), převádět tisíce BTC na burzy, jako jsou Kraken, Coinbase a Bitstamp, což signalizuje záměr je prodat. Držení Bitcoinů v této peněžence kleslo na 23 788 BTC. Reakce na sociálních sítích byly tvrdé. Někteří uživatelé na platformě X tvrdí, že prodej Bitcoinů bude jedním z nejhloupějších rozhodnutí, které němečtí politici kdy udělali, zatímco jiní nazývají úředníky německé vlády hloupými.

Dr. Lennart Ante, spoluzakladatel a výkonný ředitel německého Blockchain Research Lab, vysvětlil, že to, co se děje v Německu, není špatná investiční strategie, ale standardní postup, který se vztahuje na aktiva zabavená při trestních vyšetřováních. Generální prokuratura Saska je zodpovědná za likvidaci zabavených aktiv a výprodej není překvapivý. Zajištěná aktiva jsou vždy likvidována během určité doby, a to je běžný obchodní proces, i když v tomto případě ve větším měřítku než obvykle.
Důvod, proč peněženka patří Federálnímu kriminálnímu úřadu (BKA) a ne samotnému Sasku, je pravděpodobně ten, že tato policejní agentura byla zapojena do počátečního vyšetřování a měla technické znalosti k manipulaci s tak velkým množstvím bitcoinů. Nicméně, BKA nemá rozhodovací pravomoc a jedná pouze na základě pokynů státu. Většinou mohou být zabavená aktiva převedena nebo prodána, a výnosy jdou do státního rozpočtu až po rozhodnutí soudce, že stát může takto jednat.
V případě bitcoinů by se mohlo argumentovat na základě jejich volatility, že jejich hodnota by mohla rychle klesnout nebo by mohly být obtížné na skladování. Nicméně, existují důkazy, že Sasko se pokouší prodat příliš mnoho bitcoinů najednou. V úterý získalo zpět 200 milionů dolarů z některých burz, což naznačuje, že nebyla dostatečná poptávka po koupi tak obrovské sumy.

Masivní prodej Bitcoinů německým státem Sasko vyvolal globální zájem a obavy v kryptoměnových trzích. Zprávy o liquidaci stovky milionů dolarů v Bitcoinech zdůraznily složitosti začlenění digitálních aktiv zabavených během kriminálních vyšetřování do tradičních finančních rámců. Rozhodnutí Saska prodat téměř 50 000 Bitcoinů zabavených dříve letos od provozovatele německé burzy Movie2k.to, odsouzeného za praní špinavých peněz a jiné nezákonné aktivity, vyvolalo kritiku mezi nadšenci kryptoměn. Zatímco někteří argumentují, že jde o nutný právní postup, jiní se obávají, že takové velkoobchodní prodeje by mohly nepříznivě ovlivnit tržní cenu Bitcoinu a celkovou náladu na trhu.