zpět

Německo schvaluje rozpočet na rok 2025

22.7.2024

Německo schvaluje rozpočet na rok 2025 s rekordními investicemi a snížením pomoci Ukrajině.

Německá vláda schválila návrh rozpočtu na rok 2025, který představuje zásadní krok k řešení ekonomických a bezpečnostních výzev země v omezeném finančním prostředí. Rozpočet, který schválil kabinet kancléře Olafa Scholze ve středu, stanovuje celkový limit výdajů na 481 miliard eur, včetně rekordních 78 miliard eur na investice a čistého zadlužení ve výši 43,8 miliardy eur. Dalším krokem bude schválení rozpočtu Bundestagem, které se očekává v listopadu.

Ministr financí Christian Lindner zdůraznil význam dodržování dluhové brzdy, ústavního limitu výdajů, jako základního kamene fiskální stability Německa. Zdůraznil důležitost ekonomického růstu pro vytvoření nových fiskálních příležitostí.

Rozpočet na rok 2025 je pozoruhodný svým ambiciózním investičním plánem a strategickým rozdělením prostředků na posílení obrany a sociální infrastruktury Německa. Rozpočet stanovuje střednědobé finanční plánování až do roku 2028, což se shoduje s ukončením speciálního fondu ozbrojených sil určeného k dosažení minimálních výdajových cílů NATO. Tento dlouhodobý přístup k plánování finančních prostředků zdůrazňuje závazek vlády k zajištění stability a předvídatelnosti ve výdajích na obranu a sociální služby.

Vláda, kterou tvoří Sociálně demokratická strana (SPD), Zelení a Svobodná demokratická strana (FDP), si klade za cíl oživit ekonomiku, udržet sociální dávky a posílit národní bezpečnost. Ministerstvo obrany, vedené Borisem Pistoriusem ze SPD, obdrží dodatečné finanční prostředky, což umožní Německu překročit 2% cíl obranných výdajů NATO s alokací 75,3 miliardy eur. Bezpečnostní agentury, včetně federální policie a celní správy, získají téměř 1 miliardu eur na dotace.

Podpora rodin má významné místo v rozpočtu, s navýšením příspěvků na péči o děti a vyššími příspěvky na děti pro rodiče s nízkými mzdami. Rozpočet také plánuje přibližně 23 miliard eur na daňové úlevy pro roky 2025 a 2026, včetně zvýšených odpočtů z příjmů a mzdových daní. Tyto iniciativy mají za cíl nejen podporu rodin, ale také stimulaci ekonomiky prostřednictvím zvýšené spotřeby a investic do pracovních sil.

Německá vláda zůstává odhodlána podporovat Ukrajinu, i když pomoc klesne z 8 miliard eur v roce 2024 na 4 miliardy eur v roce 2025. Vláda očekává, že většinu potřeb Ukrajiny pokryje balíček půjček G7 ve výši 50 miliard dolarů zadržených z ruských aktiv. Tento krok reflektuje pokračující podporu Ukrajině v její obraně proti agresi, zároveň ale ukazuje na nutnost fiskální disciplíny a přehodnocení priorit v rámci omezených rozpočtových prostředků.

Vyjednávání o rozpočtu byla obtížná v týdnech před schválením kabinetem, zhoršená válkou na Ukrajině, recesí v Německu a rozdílnými prioritami koaličních stran. Lindnerův přístup k vyjednávání o rozpočtu se zaměřil na fiskální zdrženlivost, s cílem vyrovnat rozpočet omezením nadměrných státních výdajů. Přesto většina ministerstev obdrží více finančních prostředků ve srovnání s předchozími sliby, s výjimkou ministerstev dopravy, rozvoje a stavebnictví a bydlení, které čelí mírným škrtům.

Fiskální politika by měla být v roce 2024 restriktivní, ale v roce 2025 celkově neutrální, protože vláda naviguje těmito složitými finančními vodami k podpoře stability a růstu. K překlenutí schodku ve výši 17 miliard eur mezi plánovanými výdaji a příjmy vláda plánuje revidovat účetnictví úrokových výdajů a očekává, že balíček pro ekonomický růst vygeneruje dalších 6 miliard eur na daňových příjmech.