zpět

Nezaměstnanost jde zase dolů

10.5.2024

Dubnová nezaměstnanost klesla na 3,7 %. Šance firem najít dobré lidi se snižuje, naopak pro lidi, kteří chtějí hledat práci, situace nebyla dlouho tak dobrá.

Firmy se musí hodně snažit a HR je oddělení, které musí být hodně kreativní, aby dostalo na pohovor slušné uchazeče. Ani pak to však neznamená jistotu podepsání smlouvy, protože nabídek dobrým pracovníkům je hodně. Boj o zaměstnance opět přitvrdí.

Do hry jde AI. Firmy tak hledají další možnosti a jednou z nich je AI. Dá se předpokládat, že v oblasti administrativy budeme svědky stále častějšího jevu, kdy firmy se budou snažit zapojit umělou inteligenci a nahradit tak lidi, kteří na trhu práce nejsou.

Zatímco na přelomu roku byl podíl nezaměstnaných na 4 %, v poslední dvou měsících jde toto klíčové číslo opět dolů. Pozitivně se projevuje především dobré počasí, a tedy stavební a sezónní práce jsou v plném proudu. Dá se čekat, že i v dalších měsících půjde nezaměstnanost ještě níže.

Počet volných pracovních míst byl v dubnu 268 046 a počet uchazečů klesl na 280 078. Nezaměstnanosti žen stagnovala na 4,1, ale u mužů klesla na 3,4 %. Rozdíl je tak nejvyšší od listopadu loňského roku. Navíc už pátý měsíc v řadě panuje situace, že je více lidí bez práce, než volných míst.