zpět

Nová pravidla AML: Zásadní krok k transparentnosti a bezpečnosti

25.6.2024

Evropský parlament nedávno schválil rozsáhlý balíček právních předpisů, který má významně posílit boj EU proti praní peněz a financování terorismu. Tato nová legislativa přináší celou řadu změn a novinek, které ovlivní nejen finanční instituce, ale i další subjekty provádějící finanční transakce v EU.

Jedním z klíčových prvků nového balíčku je rozšíření AML pravidel na sektor kryptoměn. To znamená, že všechny platformy a poskytovatelé služeb s kryptoaktivy budou muset přijmout přísnější opatření, včetně identifikace jejich uživatelů a hlášení podezřelých transakcí. Stejně tak nová pravidla zasáhnou i profesionální sportovní kluby, které se zapojují do vysokohodnotných finančních operací, jako jsou transfery hráčů a sponzorské smlouvy.

Další významnou změnou je stanovení maximálního limitu pro hotovostní platby ve výši 10.000 EUR, což má ztížit anonymní transakce. Nová pravidla také vyžadují, aby právnické osoby lépe zaznamenávaly skutečné vlastníky, a to především v případě, že někdo ovládá více než 25 % podílu v dané firmě.

Založení Evropského AML úřadu a novela českého AML zákona

V rámci posílení dohledu nad dodržováním nových pravidel bude vytvořen Orgán pro boj proti praní peněz a financování terorismu (AMLA), který bude mít sídlo ve Frankfurtu. Tento úřad bude zodpovědný za dohled nad nejrizikovějšími finančními subjekty v EU a koordinaci mezi dozorovými orgány jednotlivých členských států. Paralelně s tím byla v České republice schválena novela AML zákona, která zahrnuje nové povinné subjekty, rozšíření identifikačních údajů a nová pravidla pro hotovostní platby a virtuální aktiva.

Jaký význam má nová legislativa pro vaši firmu?

Nová pravidla AML představují výzvu i příležitost pro firmy, zejména pro malé a střední podniky, které nemají vybudované rozsáhlé compliance oddělení. Pro úspěšné dodržování nových pravidel je nezbytné mít vždy aktuální informace o změnách, připravit interní procesy a technologie a zajistit školení pro zaměstnance. Pokud vaše firma nedodrží nová pravidla, hrozí vysoké pokuty, které mohou značně zasáhnout do finančního zdraví podniku.

Jaký význam má nová legislativa pro vaši firmu?

Nová pravidla AML představují jak výzvu, tak příležitost pro firmy všech velikostí, zejména pro malé a střední podniky, které nemají rozsáhlé oddělení pro dodržování předpisů. Pro úspěšné dodržování nových pravidel je klíčové mít aktuální informace o změnách, připravit interní procesy a technologie a zajistit školení zaměstnanců. Nedodržení pravidel může být sankcionováno vysokými pokutami, což může vážně ohrozit finanční stabilitu podniku.

Jak se připravit a minimalizovat rizika?

Identifikujte povinnosti vaší firmy: Zjistěte, zda vaše firma spadá mezi nové povinné subjekty, což mohou být nejen banky a finanční instituce, ale i obchodníci s luxusními předměty, realitní agenti nebo provozovatelé internetových platforem.

Zaznamenejte skutečné vlastníky: Ujistěte se, že máte k dispozici správně zdokumentované informace o všech osobách, které mají podstatný podíl ve vaší firmě.

Investujte do technologických řešení pro monitorování transakcí: Zvažte investice do softwarových nástrojů, které umožní efektivní sledování finančních toků a automatické hlášení podezřelých aktivit.

Pravidelné školení zaměstnanců: Vzdělávejte své zaměstnance o nových pravidlech a postupech, aby byli schopni je správně aplikovat v praxi.

Spolupráce s odborníky na compliance: Pokud máte pochybnosti ohledně implementace nových pravidel ve vaší firmě, neváhejte vyhledat externí odbornou pomoc.

Nová pravidla AML představují důležitý krok směrem k vyšší transparentnosti a bezpečnosti v evropském finančním prostoru. Pro finanční instituce a další subjekty zahrnuté v nových předpisech to znamená adaptaci na přísnější kontrolní opatření a povinnosti. Cílem nové legislativy je chránit evropský finanční systém a občany před zneužitím finančních prostředků na nelegální účely, čímž přispívá k celkové stabilitě a bezpečnosti EU.

Nová možnost dálkové identifikace klientů mimo EU a EHP umožní finančním institucím lépe reagovat na mezinárodní obchodní vztahy a posílit ochranu před praním peněz a financováním terorismu.

Sankční režim za nedodržení kontroly klienta s pokutami až do výše 1.000.000 Kč má za cíl posílit dohled nad dodržováním AML pravidel a zvýšit odpovědnost subjektů při ochraně finančního systému před zneužitím. Implementace nových pravidel AML vyžaduje nejen dodržování, ale i aktivní přípravu a spolupráci s odborníky na compliance, aby se minimalizovala rizika pokut a zajištěno plné respektování nových evropských standardů.