zpět

Nové nástroje od Solany

26.6.2024

Vývojáři Solany vyvinuli nové nástroje s cílem podpořit masovou adopci kryptoměn a umožnit kryptoměnové transakce na různých internetových platformách. Nadace Solana představila „Actions“ a „Blinks“ jako prostředky, které umožňují uživatelům odesílat kryptoměnové transakce na blockchain SOL z mimo nativní decentralizované aplikace či dapp. Actions umožňují provádět on-chain swapy a transakce z jakékoli platformy s URL, což zahrnuje i sociální sítě a QR kódy. Blinks pak využívají funkci Farcaster zvanou Frames pro snadné sdílení odkazů k podporovaným Actions.

Jon Wong, vedoucí ekosystémového inženýrství Solana Foundation, zdůraznil, že Actions a Blinks přinášejí možnost odesílat prostředky přímo z peněženky jako je Phantom, provádět NFT akvizice na Tensoru, hlasovat o návrzích v Realms, odebírat newslettery a obsah od Acess Protocol a provádět kryptoměnové swapy na Jupiter burze a dalších platformách. Wong také uvádí, že cílem je dosáhnout „první miliardy“ uživatelů přímo tam, kde již tráví svůj čas – na oblíbených aplikacích a webových stránkách.
Masová adopce a integrace do hlavního proudu jsou klíčovými prvky decentralizovaného vývoje. Vývojáři po dlouhá léta debatovali, jak bezpečně rozšířit využití on-chain technologií mezi širší uživatelskou základnu. Tato výzva vedla mnoho startupů k podpoře Web2 entit jako PayPal a k uzavírání partnerství s Visa. Nicméně mnozí se shodují, že skutečný průlom k masové adopci kryptoměn by měl přijít díky blockchainovým produktům, které odpovídají poptávce na trhu.
Přestože Actions a Blinks nabízejí cestu k dosažení této cílové skupiny uživatelů, existují obavy ohledně zneužití ze strany škodlivých aktérů a podvodníků operujících v digitálním prostředí kryptoměn. Možnost používat jakoukoli webovou stránku jako výchozí bod pro kryptoměnové transakce na blockchainu Solana může ohrozit uživatelské fondy phishingovými kampaněmi napodobujícími skutečné platformy.
Sdílitelné odkazy umožněné pomocí Blinks mohou rovněž motivovat hackery k šíření škodlivých URL, které slouží k napadení soukromých klíčů a odcizení aktiv. V reakci na tyto výzvy se vyvíjí opatření, jako je veřejný registr Actions, který společně vyvíjí Dialect ve spolupráci se Solanou, Phantomem a dalšími protokoly. Zatím není jasné, zda probíhá podobná strategie k řešení potenciálních problémů s Blinks.
Za posledních 12 měsíců se Solana pevně usadila mezi předními blockchainy díky svým levným transakcím a snadnému přenositelnému tokenovému standardu. Tyto vlastnosti sloužily jako výzva pro ty, kteří tvrdí, že síť je připravena na masovou adopci, avšak zároveň došlo k přetížení blockchainu a k výpadkům v několika případech. Růst aktivních adres SOL dosáhl nového historického maxima téměř 42 milionů.
Tento vývoj vedl k dodávkám oprav, které posílily síť schopnost udržovat bezchybný provoz po několik po sobě jdoucích měsíců. Na dlouhodobé horizonty pozorovatelé, jako je zakladatel LinksDAO Mike Dudas, věří, že zlepšení on-chain technologií a produktové inovace, jako jsou Actions, mohou být klíčové pro Solanu a celkovou adopci kryptoměn.
V současné době se Solana intenzivně snaží přilákat nové uživatele a zvýšit svoji konkurenceschopnost na poli blockchainových technologií. Projekty jako Backpack, Cubik, Helius, Helium, Sanctum a Truffle již plánují testovat nové nástroje Actions a Blinks, které Solana nedávno představila. Tato iniciativa je klíčová pro rozšíření uživatelské základny a demonstraci schopnosti blockchainu Solana plnit požadavky moderní digitální ekonomiky.