zpět

Nové požadavky pro poskytovatele ubytování: Co přinese systém eTurista?

16.10.2024

Od příštího roku se očekává zásadní změna v oblasti krátkodobého ubytování. Provozovatelé ubytovacích zařízení, včetně soukromých poskytovatelů, budou muset přizpůsobit své podnikání novému systému eTurista, který slibuje větší transparentnost a zároveň přinese vyšší příjmy pro obce. Tento systém však vyvolává mezi některými podnikateli obavy o narušení svobody podnikání a zvýšení administrativní zátěže.

Zavedení eTuristy: Nová éra evidence ubytování

Cílem systému eTurista je vytvořit jednotnou platformu, do které budou muset provozovatelé ubytování hlásit své hosty. To zahrnuje nejen tradiční hotely, ale také soukromé ubytování prostřednictvím krátkodobých pronájmů. Tato povinnost bude zahrnovat evidenci každého hosta v reálném čase, a to včetně osobních údajů, jako je jméno, příjmení, datum narození a číslo dokladu totožnosti. Systém eTurista má nahradit dosavadní papírové evidence hostů, což by mělo snížit administrativní náklady v dlouhodobém horizontu, i když krátkodobě mohou některým provozovatelům přinést nové povinnosti.

Pro malé a střední podniky (SME) v oblasti ubytování představuje tento krok nejen zvýšené nároky na technologickou infrastrukturu, ale i potenciál pro růst. Systém eTurista slibuje zjednodušení evidence a kontrolu ubytování, což může vést k lepší ochraně před nekalou konkurencí. Šedá ekonomika v tomto sektoru dosud představovala zásadní problém, který nové opatření plánuje minimalizovat.

Finanční dopady na obce: Růst příjmů z poplatků

V rámci systému eTurista budou provozovatelé povinni odvádět poplatky z pobytu, které již dnes existují, ale často nejsou správně hlášeny. Výše poplatků za ubytování se v současné době pohybuje až okolo 50 korun za noc, což pro větší města představuje významný zdroj příjmů. Například jen minulý rok inkasovaly obce více než 1,4 miliardy korun na těchto poplatcích, avšak až 40 až 70 procent pobytů prostřednictvím online platforem nebylo nahlášeno. Díky nové evidenci se očekává nárůst těchto příjmů, a to až o několik set milionů korun ročně.

Podle odhadů může nový systém přinést navýšení příjmů z poplatků o 332 milionů korun do druhého roku od jeho zavedení. Tento růst bude pravděpodobně pozvolný, ale stabilní. Navíc lze očekávat i zvýšení příjmů z daní, které by mohly dosáhnout až 792 milionů korun.

Kritika systému: Narušení svobody podnikání?

Novela zákona, která zavádí systém eTurista, však neunikla kritice. Hlavním sporným bodem je pravomoc obcí regulovat ubytování v soukromí podle svých vlastních potřeb. Tento krok je obzvláště citlivý v městských oblastech, kde krátkodobé ubytování často narušuje kvalitu života stálých obyvatel. Například v centrech měst bývá kritizován zvýšený hluk a narušení klidu způsobené turisty. Obce budou mít možnost omezovat počet ubytovaných hostů nebo dobu, po kterou mohou být hosté ubytováni, například z důvodů bezpečnosti nebo ochrany životního prostředí.

Z hlediska podnikatelů je však toto opatření vnímáno jako potenciální omezení jejich svobody podnikání. Panují také obavy, že nový systém zvýší administrativní a finanční zátěž, zejména pro menší podnikatele, kteří nebudou mít dostatečné zdroje pro investice do nových technologií a systémů potřebných pro splnění nových požadavků. V praxi by to mohlo znamenat nutnost pořízení nového softwaru pro správu rezervací, což bude další finanční výdaj.

Digitalizace a její povinnosti: Obavy z implementace

Zavádění nového systému přináší také otázky týkající se digitalizace celého procesu. Provozovatelé ubytovacích zařízení budou muset svůj rezervační systém propojit s eTuristou, což pro některé může představovat náročný proces. Vzhledem k tomu, že systém bude muset být implementován plošně, hrozí, že se objeví problémy spojené s kompatibilitou a stabilitou systému. Digitalizace ubytování má však potenciál přinést dlouhodobé benefity v podobě snadnějšího přístupu k informacím a transparentnějšího podnikatelského prostředí.

Současně s digitalizací se objevují i obavy o ochranu osobních údajů. Informace o hostech budou uloženy v zašifrované podobě, což by mělo minimalizovat riziko úniků dat. Nicméně zůstává otázkou, zda budou všichni podnikatelé schopni zajistit bezpečnost těchto dat, a zda bude systém odolný vůči hackerským útokům.

Závěr: Co očekávat a jak se připravit

Provozovatelé krátkodobého ubytování, ať už jde o hotely, penziony, nebo soukromé pronájmy přes online platformy, by měli počítat s tím, že od poloviny roku 2025 budou muset splnit nové požadavky vyplývající z novely zákona a systému eTurista. Doporučuje se již nyní začít připravovat na implementaci nových technologií, případně zvážit spolupráci s odborníky na digitalizaci a ochranu osobních údajů.

Zároveň je třeba mít na paměti, že novela zákona má nejen omezit šedou ekonomiku, ale také chránit zájmy obcí a obyvatel, kteří jsou často negativně ovlivněni krátkodobým ubytováním. Pro SME může být eTurista jak povinností, tak i příležitostí k růstu a modernizaci.