zpět

Novely zákoníku práce ovlivnily brigádníky a jejich daňové povinnosti

26.7.2024

Změny v zákoníku práce, které vstoupily v platnost v roce 2023 a 2024, přinesly řadu novinek i pro oblast brigád a daní. Jak se změny dotýkají dohod o provedení práce (DPP) a dohod o pracovní činnosti (DPČ), jaká je výše daňového zatížení a na co si dát pozor, abyste se vyhnuli komplikacím?

K nejvýznamnějším změnám došlo v oblasti pracovních podmínek brigádníků. Novela zákoníku práce z roku 2023 zavádí nová pravidla, která srovnávají pracovní podmínky brigádníků s těmi, které mají kmenoví zaměstnanci. Zatímco v minulosti mohli podnikatelé využívat brigádníky bez větší administrativní zátěže, nové zákony zvyšují jejich nároky a přidávají nové povinnosti pro zaměstnavatele.

Propad počtu nabízených brigádnických pozic je v roce 2024 patrný. Podle statistik z Královéhradecka došlo až k 70% poklesu nabídky brigád. Podnikatelé si stěžují na zvýšené náklady a administrativu spojenou s novými pravidly, která přinesla větší ochranu brigádníkům a téměř je přiblížila k pracovníkům s plnou pracovní smlouvou.

Brigádníci obvykle pracují na základě dohod o provedení práce (DPP) nebo dohod o pracovní činnosti (DPČ). Každá z těchto dohod má specifické podmínky, které ovlivňují, jak a kolik brigádníci platí na daních a pojištění.

Dohoda o provedení práce (DPP) je ideální pro krátkodobé zaměstnání, kde měsíční příjem nepřesahuje 10 000 korun. Pokud brigádník vydělává do této částky, není povinen platit sociální a zdravotní pojištění. Od 1. července 2024 však vstoupily v platnost nové limity. Měsíční limit pro DPP je zvýšen na 25 % průměrné mzdy, což v roce 2024 představuje částku 10 500 korun. Pokud brigádník pracuje u více zaměstnavatelů, součet všech odměn nesmí přesáhnout 40 % průměrné mzdy, tedy 17 500 korun. Pokud tento limit překročí, bude povinen platit sociální a zdravotní pojištění.

Dohoda o pracovní činnosti (DPČ) umožňuje práci až do poloviny stanovené týdenní pracovní doby, tedy maximálně 20 hodin týdně. Příjmy do 4 000 korun měsíčně jsou osvobozeny od sociálního a zdravotního pojištění. Pokud příjem překročí tuto částku, brigádník je povinen platit pojištění podle standardních sazeb. Novela zákoníku práce přinesla i větší administrativní zátěž a nové povinnosti při oznamování příjmů.

Zdanění brigádníků závisí na typu smlouvy a výši příjmu. Brigádníci, kteří podepsali prohlášení k dani poplatníka daně z příjmů fyzických osob, mají nárok na základní daňovou slevu, která činí 2 570 korun měsíčně. To znamená, že pokud jejich hrubá měsíční odměna z DPP nepřesáhne 10 000 korun, nemusí platit žádnou daň. Pokud příjem z DPP přesahuje tuto částku, zaměstnavatel musí odvádět daň z příjmu, která se může po podání daňového přiznání snížit díky daňovým slevám.

Na druhou stranu, pokud brigádník prohlášení k dani nepodepíše, bude mu z příjmu automaticky srážena daň ve výši 15 %. Po skončení roku může brigádník požádat o roční zúčtování daně, které může vrátit přeplatek na dani, pokud má nárok na daňové slevy.

Změny v zákoníku práce a daňové legislativě přinesly pro brigádníky řadu novinek. Je důležité se s nimi seznámit, abyste se vyhnuli komplikacím a věděli, kolik daní a odvodů budete muset platit.