zpět

Nový německý zákon o dodavatelských řetězcích: výzva pro české dodavatele

11.1.2024

Nový zákon Lieferkettengesetz v Německu rozpoutal diskuse o zodpovědnosti firem v dodavatelských řetězcích. Tento právní předpis klade odpovědnost na velké korporace, aby zajistily dodržování lidských práv a ochranu životního prostředí v celém svém dodavatelském řetězci. Německo tímto krokem vstoupilo do arény zodpovědnosti před Evropskou unií.

Lieferkettengesetz, či zkráceně LkSG, představuje nový standard. Odpovědnost firem se stává středem pozornosti, a to nejen v Německu. Regulované subjekty, tedy firmy s určitým počtem zaměstnanců a pobočkou v Německu, jsou povinny sledovat a zajistit dodržování lidských práv a principů ochrany životního prostředí ve svých dodavatelských řetězcích.

Pro české dodavatele je tato nová právní úprava zásadní. Jaký dopad mohou očekávat a jaké povinnosti mohou být přeneseny na ně? Odpovědi na tyto otázky se stávají klíčovými vzhledem k narůstajícímu počtu regulovaných subjektů v Německu.

Lieferkettengesetz klade důraz na důležité hodnoty. Zákaz dětské práce, nucené práce, ochrana životního prostředí či spravedlivá odměna za práci jsou jen některé z principů, které musí být respektovány v celém dodavatelském řetězci.

Zákon stanovuje jasná pravidla pro firmy pod jeho jurisdikcí. Zavést risk management, provádět analýzy rizik, a přijmout preventivní opatření jsou klíčové body, které musí být naplněny v souladu se zákonem.

Sledování dodržování Lieferkettengesetz leží na bedrech Spolkového úřadu pro hospodářství a kontrolu vývozu. Tento úřad má široké pravomoci a je oprávněn kontrolovat, pokutovat a v extrémních případech dokonce vyloučit subjekty z veřejných zakázek.

Pro české dodavatele vznikají nové otázky ohledně jejich role v dodavatelských řetězcích regulovaných subjektů. Jaké povinnosti mohou očekávat a do jaké míry se budou muset přizpůsobit novým požadavkům?

Připravovaná směrnice Evropské unie o udržitelnosti nese podobné principy jako německý zákon, ale jde ještě dále a může se vztahovat na širší okruh korporací. Přestože je ve fázi přípravy, lze očekávat další rozšíření povinností pro firmy v rámci Unie.

Zákon i připravovaná směrnice EU naznačují novou éru v oblasti společenské odpovědnosti firem. Pro dodavatele v celé Evropě to znamená adaptaci na nové standardy a požadavky na udržitelnost a společenskou odpovědnost.

Lieferkettengesetz představuje revoluční krok v oblasti společenské odpovědnosti firem. Tento německý zákon nejenže ukládá povinnosti korporacím, ale i šíří vizi zodpovědnosti firem mimo hranice Německa. Otevírá tak diskusi o globální roli korporací ve společnosti a jejich závazku chránit lidská práva a životní prostředí.

Implementace Lieferkettengesetz je komplexním úkolem. Firmy se musí vyrovnat s rozsáhlými změnami ve svých dodavatelských řetězcích a investovat do nových procesů a technologií, které umožní monitorování a zajištění dodržování požadavků zákona. Tato inovace v praxi může být náročná a nese s sebou i finanční zátěž pro podniky.

Lieferkettengesetz vytváří novou normu ve světě obchodu, kde etika a zodpovědnost hrají klíčovou roli. Firmy, které budou schopny nejen dodržovat zákon, ale i překračovat jeho minimální požadavky, budou vnímány jako přední představitelé etického obchodního prostředí.

Lieferkettengesetz se jeví jako první krok směrem k větší zodpovědnosti firem nejen v Německu, ale i v celé Evropě. Budoucnost byznysu bude pravděpodobně spojena s trvale udržitelnými procesy a závazky, které přesahují ekonomické výsledky a jsou zaměřeny na pozitivní společenský dopad.