zpět

Obchodní bilance ČR je v červených číslech

9.10.2023

Obchodní bilance ČR za srpen bohužel navázala na červenec svým deficitem ve výši 3,8 mld. korun. Zahraniční obchod se tedy opět vrací k trvalejšímu propadu.

Slábnoucí koruna sice teoreticky podporuje export, ale zatím se nejedná o zásadní posun ke slabším hodnotám. Pokud se koruna převalí přes hranici 25 korun za euro, bude to pro firemní cash-flow exportérů představovat dobrou zprávu. Za vyvezené zboží totiž firmy inkasují cizí měnu, kterou následně prodávají do korun vyšším, tedy lepším, kurzem. O to, o co si však polepší exportéři, o to přijdou dovozci.

Dovoz v srpnu klesl o 12,2 %, vývoz šel dolů o 6 %. Rychleji padající import, než export znamená, že celkové saldo nevyznívá až tak špatně, ale zároveň ukazuje na nízkou aktivitu v domácí ekonomice.  

Zásadní rozhodnutí má v rukou ČNB. Ta drží úroky dlouhou dobu na 7 % a do konce roku to na změnu příliš nevypadá. První snížení by mohlo přijít začátkem příštího roku, nejdříve však na prosincovém zasedání. Čeští centrální bankéři mohou najít příklad u svých polských kolegů, kteří ve velmi podobné situaci už podstatně sazby snížili. Jakmile se začne hovořit o nižších sazbách, koruna začne znovu slábnout.