zpět

Odliv 20 miliard dolarů z BTC a ETH fondů

30.7.2024

Správa aktiv firmy Grayscale Investments zaznamenala odliv více než 20,4 miliardy dolarů ze svých spotových Bitcoin a Ether fondů obchodovaných na burze (ETF) dohromady.

Grayscale Bitcoin Trust ETF (GBTC) ztratil průměrně přibližně 137,7 milionu dolarů denně za téměř sedm měsíců od svého spuštění 11. ledna. Ke dni 29. července zaznamenal GBTC celkové odlivy ve výši 18,86 miliardy dolarů.

Naopak všechny ostatní devět spotových Bitcoin (BTC) ETF současně schválené ve Spojených státech si udržují pozitivní bilanci. Z nich největší investice drží iShares Bitcoin Trust (IBIT) od společnosti BlackRock, který aktuálně vlastní BTC v hodnotě 19,93 miliardy dolarů. Mezi další významné držitele patří Fidelity’s Wise Origin Bitcoin Fund (FBTC) s držením ve výši 9,9 miliardy dolarů; ARK 21Shares Bitcoin ETF (ARKB) od Cathie Wood, který drží 2,6 miliardy dolarů; a Bitwise Bitcoin ETF (BITB), který drží 2,09 miliardy dolarů.

Nově spuštěný Grayscale Ethereum Trust (ETHE) vykazoval podobnou výkonnost jako GBTC, pokud jde o odlivy investic. Fond Ether (ETH) ztratil za pět dní 1,72 miliardy dolarů, což přineslo celkové odlivy kryptoměnových ETF Grayscale na 20,58 miliardy dolarů. V tomto procesu Grayscale přišlo o 18,7 % svých počátečních prostředků ve výši téměř 9,2 miliardy dolarů.

Dne 30. července senior analytik Steno Research Mads Eberhardt prohlásil, že masivní odlivy z ETHE Grayscale by měly ustoupit do 2. srpna. Eberhardt však vidí silné počáteční odlivy jako důvod pro krátkodobý optimismus. „Odliv z Grayscale Bitcoin ETF se významně snížil po jedenáctém obchodním dni,“ řekl. „Vzhledem k tomu, že Ethereum ETF Grayscale zaznamenal mnohem vyšší odliv vzhledem k aktivům pod správou, věříme, že k vrcholu odlivu dojde někdy tento týden.“

Odlivy z Bitcoin ETF zastavily sedmý obchodní den a dno nastalo, když kumulativní odlivy GBTC dosáhly 13,2 % původního fondu, přičemž Bitcoin následně vzrostl přibližně o 92 % za 50 dní po dně odlivů GBTC.

Současný trh s kryptoměnami prochází dynamickými změnami a vývoj kolem fondů obchodovaných na burze hraje klíčovou roli ve formování investorů a jejich strategie. Správa aktiv a schopnost reagovat na tržní podmínky jsou pro investiční firmy zásadní, což ilustruje i příklad Grayscale Investments. V kontextu tohoto rychle se vyvíjejícího prostředí zůstává klíčové sledovat vývoj, analyzovat data a přizpůsobovat investiční rozhodnutí aktuálním tržním trendům a očekáváním.

Kromě těchto investičních trendů stojí za zmínku i širší kontext a důvody, proč se investoři rozhodují pro změnu svých portfolií. V posledních měsících se na trhu s kryptoměnami objevila zvýšená volatilita, která je částečně způsobena regulačními zásahy a nejistotou ohledně budoucího vývoje legislativy. Některé vlády zpřísňují regulace týkající se kryptoměn, což může ovlivnit sentiment investorů a vést k přehodnocení jejich strategií. Navíc, celosvětová ekonomická nejistota a obavy z recese přispívají k opatrnějšímu přístupu investorů ke kryptoměnovým fondům.


Dalším faktorem, který ovlivňuje odlivy investic z Grayscale fondů, je rostoucí konkurence na trhu s kryptoměnovými ETF. Nové produkty od zavedených finančních institucí, jako jsou BlackRock, Fidelity a ARK, přitahují investory díky svým reputacím a historii úspěšného řízení investic. Tato konkurence nutí Grayscale k přehodnocení svých strategií a případnému zavedení nových opatření pro udržení a přilákání investorů. Investoři se nyní více než kdy jindy zaměřují na diverzifikaci svých portfolií, aby minimalizovali rizika spojená s vysokou volatilitou kryptoměnových trhů.