zpět

Omezený zájem o ETF mimo Bitcoin a Ethereum

26.7.2024

Správce aktiv BlackRock, Robert Mitchnick, uvedl, že mezi klienty je "velmi malý zájem" o kryptoměny mimo Bitcoin (BTC) a Ethereum (ETH). Na konferenci Bitcoin2024, která se konala 25. července v Nashvillu, Tennessee, Mitchnick vysvětlil, že jejich klientská základna se primárně soustředí na Bitcoin a do určité míry i na Ethereum. Další kryptoměny podle něj zatím nezískaly širší přijetí mezi investory. Toto vyjádření naznačuje, že BlackRock nepředpokládá výrazné rozšíření nabídky krypto fondů obchodovaných na burze (ETF) mimo BTC a ETH.

Mitchnick během diskuse uvedl, že neočekává dlouhý seznam nových krypto ETF. BlackRock již letos spustil dva významné ETF zaměřené na kryptoměny: iShares Bitcoin Trust (IBIT) a iShares Ethereum Trust ETF (ETHA). Tyto fondy byly uvedeny na trh v lednu a červenci a rychle si získaly popularitu mezi investory. S aktivy spravovanými v hodnotě přes 22 miliard dolarů je IBIT jedním z nejvýznamnějších fondů ve své kategorii.

Názory na budoucnost krypto ETF se však liší. Zatímco BlackRock vidí omezený zájem o kryptoměny mimo BTC a ETH, jiní správci aktiv, jako je Franklin Templeton, mají odlišný pohled. Franklin Templeton vydává vlastní ETF zaměřené na BTC a ETH a je optimistický ohledně potenciálu dalších kryptoměnových ETF. V nedávném příspěvku na platformě X uvedl, že kromě Bitcoinu a Etherea existují další významné vývoje, které mohou posunout kryptoměnový prostor vpřed.

Podle Mitchnicka většina klientů BlackRocku vnímá Bitcoin a Ethereum jako doplňkové investice, nikoliv jako konkurenty. Když klienti nakupují ETH ETF, obvykle to přidávají k již existujícímu portfoliu, aniž by prodávali své pozice v BTC. Tento přístup ukazuje na dlouhodobou důvěru investorů v obě hlavní kryptoměny. Mitchnick také upozornil, že data o investičních tocích do ETH ETF, které začaly obchodovat teprve 23. července, jsou zatím omezená a bude třeba více času na vyhodnocení trendů.

Mitchnick zdůraznil, že Bitcoin zaujímá pevnou pozici jako uchovatel hodnoty v kryptoměnovém světě. Tato role Bitcoinu je široce uznávána a investoři ho často vnímají jako digitální zlato. Ethereum, na druhé straně, se zaměřuje na různé aplikace a technologické inovace, které Bitcoin nenabízí. Tento rozdíl mezi BTC a ETH znamená, že oba aktiva mohou koexistovat jako doplňky v portfoliích investorů, aniž by si přímo konkurovaly.

Mitchnick předpovídá, že investoři časem přidělí kolem 20 % svých krypto investic na Ethereum, zatímco zbytek bude směřovat do Bitcoinu. Tento trend ukazuje na rostoucí zájem o Ethereum jako technologickou platformu s potenciálem pro různé aplikace. Navzdory tomu však Bitcoin zůstává dominantním aktivem v oblasti uchovávání hodnoty, což mu zajišťuje stabilní místo v portfoliích investorů.

Krypto ETF od BlackRocku se rychle staly jedněmi z nejpopulárnějších v oboru. IBIT, s aktivy spravovanými v hodnotě přibližně 22 miliard dolarů, a ETHA, které dosáhlo 270 milionů dolarů po několika dnech obchodování, ukazují silný zájem investorů o tyto produkty. Popularita těchto fondů svědčí o rostoucím přijetí kryptoměn jako seriózní investiční třídy. BlackRock tak pokračuje ve své cestě v oblasti digitálních aktiv, i když zatím vidí omezený zájem o kryptoměny mimo Bitcoin a Ethereum.