zpět

Osoby se zdravotním postižením jsou pro firmy příležitostí

22.7.2024

Novela zákona o zaměstnanosti, která čeká na schválení v Poslanecké sněmovně, má potenciál výrazně ovlivnit firmy, které nezaměstnávají osoby se zdravotním postižením (OZP). Zatímco dosavadní právní úprava umožňovala tři způsoby splnění povinného podílu zaměstnávání OZP, nově se klade důraz na přímé zaměstnávání.

Co vás čeká a jak se můžete připravit?

Podle platného zákona jsou zaměstnavatelé s více než 25 zaměstnanci povinni zaměstnávat osoby se zdravotním postižením, a to ve výši 4 % z celkového počtu zaměstnanců. Pokud této povinnosti nedosáhnou přímým zaměstnáváním, mohou ji splnit nákupem výrobků nebo služeb od chráněných dílen, případně odvodem finanční částky do státního rozpočtu. Výše tohoto odvodu činí 2,5násobek průměrné měsíční mzdy za každou chybějící OZP. Pro rok 2023 činila průměrná mzda 42 427 Kč, což znamenalo odvod 106 068 Kč na jednoho chybějícího zaměstnance se zdravotním postižením.

Co se změní?

Novela zákona, která zatím čeká na schválení, zavádí nový systém odstupňovaných odvodů. Firmy, které nesplní povinný podíl 4 % OZP, budou platit podle toho, kolik procent OZP zaměstnávají. Pokud zaměstnávají alespoň 3 % OZP, budou platit průměrnou mzdu. Při zaměstnávání alespoň 1 % OZP budou platit 2násobek průměrné mzdy. Ty firmy, které zaměstnávají méně než 1 % OZP, budou platit 3,5násobek průměrné mzdy. To znamená, že při průměrné mzdě pro rok 2023 by se odvod zvýšil ze 106 068 Kč na 148 495 Kč na jednoho chybějícího OZP.

Jaké máte možnosti?

Firmy by měly zvážit své možnosti a začít aktivně plánovat, jak splnit nové požadavky. Nejjednodušší a nejefektivnější cestou je přímé zaměstnávání OZP. Tento krok nejenže snižuje finanční zátěž firmy, ale také přináší sociální a morální přínosy. Další možností je spolupráce s chráněnými dílnami a nákup jejich výrobků či služeb.

Příspěvky na zaměstnávání OZP

Novela přináší také změny v oblasti příspěvků na zaměstnávání OZP. Aktuálně činí příspěvek 75 % mzdy, maximálně však 15 700 Kč. Novela zpřesňuje podmínky pro uznání dalších nákladů, které lze zahrnout do žádosti o příspěvek. Patří sem například náklady na provozní asistenty, dopravu, přizpůsobení provozovny a další specifické výdaje. Tato změna by měla přispět k transparentnosti a eliminaci účelového navyšování nákladů.

Přísnější podmínky bezdlužnosti

Novela také zavádí přísnější podmínky pro získání příspěvku. Zaměstnavatel musí být bezdlužný, což znamená, že nesmí mít nedoplatky vůči úřadům, s výjimkou těch, u kterých je povoleno posečkání úhrady nebo rozložení na splátky. To znamená, že firmy budou muset pečlivě sledovat své finanční závazky a zajistit, aby neměly nevyřízené dluhy vůči státním institucím.

Pokud novela projde Parlamentem a podepíše ji prezident, nové podmínky začnou platit od začátku roku 2025. Firmy by měly okamžitě začít plánovat, jak se na tyto změny připravit. Doporučuje se provést analýzu současného stavu zaměstnávání OZP ve firmě a zvážit možnosti přímého zaměstnávání či spolupráce s chráněnými dílnami. Je také důležité sledovat legislativní proces a být připraven na včasnou implementaci nových pravidel.

Změny v zákoně o zaměstnanosti mohou mít významný dopad na firmy, které nezaměstnávají osoby se zdravotním postižením. Zvýšené odvody a přísnější podmínky pro získání příspěvků by měly motivovat firmy k přímému zaměstnávání OZP, což přinese nejen finanční úspory, ale také zlepší postavení OZP na trhu práce. Firmy by měly začít jednat již nyní, aby se vyhnuly vyšším odvodům a využily dostupné příspěvky na zaměstnávání OZP.