zpět

Osvobození se od minulosti: Jak vymazat záznam z rejstříku trestů a začít znovu

26.6.2024

Máte za sebou chybu z minulosti, která vás stále dohání? Trestní rejstřík s nepříjemným záznamem vám komplikuje život a brání v rozletu? Nezoufejte! Naštěstí existuje cesta, jak se od tíživé minulosti osvobodit a začít s čistým štítem.

Ačkoliv si s ním běžný člověk běžně nesetká, jeho vliv se může projevit v mnoha oblastech života. Nejčastěji se s ním potýkáte při hledání zaměstnání, kde čistý trestní rejstřík bývá často požadovanou podmínkou. Záznam v rejstříku vám ale může zkomplikovat i cestu k živnostenskému oprávnění, vízu do zahraničí, ba i dohled nad dětmi.

Jaké jsou možnosti "vymazání" z rejstříku?
Existují dva základní způsoby, jak se zbavit nepříjemného zápisu v rejstříku trestů:

Automatický výmaz: U méně závažných trestných činů dochází k automatickému výmazu z rejstříku po uplynutí určité doby. Tato doba se liší v závislosti na typu a závažnosti trestného činu. Například u trestného činu krádeže s trestem odnětí svobody do jednoho roku dochází k výmazu po 5 letech, u trestného činu loupeže s trestem odnětí svobody nad 5 let pak po 10 letech.

Žádost o zahlazení odsouzení: Pokud se nejedná o automatický výmaz, je možné se o něj ucházet formou žádosti o zahlazení odsouzení. Tu je nutné podat k okresnímu soudu v místě trvalého bydliště. Podmínky pro zahlazení jsou přísnější než u automatického výmazu a zahrnují bezúhonný život po stanovenou dobu, splnění všech uložených trestů a pokut a v neposlední řadě odůvodněný zájem na zahlazení.

Jak postupovat při podání žádosti o zahlazení odsouzení?

Proces podání žádosti o zahlazení odsouzení není nijak složitý, ale vyžaduje pečlivou přípravu a dodržení formálních náležitostí. Zde je shrnutí základních kroků:

Získání formuláře žádosti: Formulář žádosti o zahlazení odsouzení naleznete na webových stránkách Ministerstva spravedlnosti nebo na okresním soudu příslušném pro vaše bydliště.

Vyplnění žádosti: Formulář je nutné pečlivě vyplnit a uvést v něm všechny požadované informace, včetně údajů o trestném činu, odsouzení a vašem životě po vykonání trestu. Nezapomeňte k žádosti přiložit veškeré relevantní doklady, například, potvrzení o zaměstnání, případné doklady o dobrovolnické činnosti apod.

Podání žádosti: Vyplněnou a podepsanou žádost se všemi doklady je nutné podat na okresní soud v místě trvalého bydliště.

Rozhodnutí soudu: Soud vaši žádost posoudí a do 3 měsíců od jejího podání vydá rozhodnutí. Pokud soud žádosti vyhoví, dojde k zahlazení odsouzení z rejstříku

trestů. V opačném případě vám bude sděleno zdůvodnění zamítnutí a budete mít možnost se proti tomuto rozhodnutí odvolat.

Důležité rady a informace:

Žádost o zahlazení odsouzení je možné podat nejdříve po uplynutí stanovené lhůty beztrestnosti. Tato lhůta se liší v závislosti na typu a závažnosti trestného činu. Informace o lhůtě pro váš případ naleznete v trestním zákoníku nebo se obraťte na okresní soud.

Formulář žádosti i veškeré potřebné doklady si raději připravte s dostatečným předstihem. Nezapomeňte, že k žádosti je nutné přiložit i výpis z rejstříku trestů, který si můžete vyžádat na Czech Pointu.

Pokud si nejste jisti s vyplněním žádosti nebo máte dotazy ohledně celého procesu, neváhejte se obrátit na advokáta. Ten vám poradí a pomůže s přípravou veškerých potřebných dokumentů.

V případě jakýchkoliv nejasností se obraťte na okresní soud v místě trvalého bydliště. Zde vám ochotně zodpoví veškeré vaše dotazy a poradí s dalším postupem.

Výmaz z rejstříku trestů není automatický proces, ale s trochou snahy a trpělivosti ho zvládnete i sami. Pokud si nejste jisti s čímkoliv, neváhejte se obrátit na odborníka, ať už advokáta nebo pracovníka okresního soudu. Pamatujte, že čistý rejstřík trestů vám může otevřít dveře k novým možnostem a plnohodnotnějšímu životu.

Zajímavosti:
Věděli jste, že v některých zemích se záznam z rejstříku trestů vymazává automaticky po určité době bez ohledu na typ a závažnost trestného činu? V Nizozemsku je to například po 20 letech a v Norsku po 25 letech.
V České republice existuje tzv. "rehabilitace", která umožňuje zahlazení i závažných trestných činů, pokud odsouzený prokáže po dobu nejméně 20 let bezúhonný život a splnění dalších přísných podmínek.
V roce 2022 bylo v České republice vymazáno z rejstříku trestů celkem 12 456 záznamů.