zpět

Panika na akciovém trhu v Japonsku

5.8.2024

Akciové trhy od pondělního otevření trhů výrazně ztrácejí. Japonské akcie se propadly dokonce o 13 %. Důvodem jsou obavy investorů, že by Spojené státy mohly směřovat k recesi. 13% pokles je nejvýraznější intradenní ztráta japonského indexu Nikkei 225 od roku 1987!

Investoři se dnes uchylují do bezpečných přístavů v podobě japonského jenu a švýcarského franku. Příval požadovaných prodejů byl dnes tak silný, že na burzách v Asii došlo k přerušení jejich provozu. Japonský jen dnes posílil od rána proti dolaru o 1,7 % a frank o cca 0,5 %.

Akciové trhy obecně zažívají „výplach“. Futures na Nasdaq se propadly o 4,7 %, zatímco futures na S&P 500 o 12,4 %. Futures na index EUROSTOXX 50 klesly o 2,1 % a futures na index londýnské burzy FTSE o 1,2 %. Japonský index Nikkei 225 se propadl o ohromujících 13 % a dosáhl sedmiměsíčního minima. Pokles o 13 % v rámci jediného obchodního dne je největší od roku 1987. Index asijsko-pacifických akcií MSCI mimo Japonsko ztratil 4,2 %. Čínský akciový trhy CSI 300 zatím klesl pouze o 0,5 %, k čemuž přispěl růst indexu Indexu nákupních manažerů (PMI) v sektoru služeb na 52,1 bodu.

Výnosy japonských desetiletých dluhopisů klesly o výrazných 17 bazických bodů na nejnižší hodnotu od dubna, protože trhy radikálně přehodnotily vyhlídky na další zvýšení úrokových sazeb na jenu ze strany Bank of Japan. Ta sazby začala zvyšovat letos v březnu poprvé po osmnácti letech

Výnosy desetiletých japonských státních dluhopisů dosáhly 3,723 %, což je nejnižší hodnota od poloviny roku 2023. Dvouleté výnosy klesly na 3,81 %, přičemž minulý týden již klesly o 50 bazických bodů, a brzy by mohly sklouznout pod desetileté výnosy, čímž by se křivka dostala do kladných hodnot. To může předznamenávat recesi.

Po znepokojivě slabých červencových výsledcích amerického trhu práce dnes trhy ocenily 97% šanci, že Fed v září nejen sníží sazby, ale že je sníží rovnou o celých 50 bazických bodů. Minulý týden to bylo cca 20 %. Globální investičně bankovní společnost Goldman Sachs nyní očekává snížení o čtvrt procentního bodu v září, listopadu a prosinci. Např. Analytici JPMorgan jsou ještě více pesimističtí, když americké recesi přisoudili 50% pravděpodobnost a očekávají snížení o 50 bb. na zářijovém zasedání a následně další snížení o 50 bb. v listopadu. Dnes se dokonce na trzích spekuluje, že Fed sníží dolarové sazby ještě před svým zasedáním plánovaným na 18. září.

Dnes odpoledne dorazí výsledky o zaměstnanosti v sektoru služeb z průzkumu agentury ISM a analytici doufají, že po červnovém nečekaném poklesu na 48,8 bodu dojde k oživení na 51,0 bodu.

Obrovský pokles výnosů státních dluhopisů také zastínil obvyklou přitažlivost amerického dolaru jako bezpečného přístavu a v koši hlavních měn tak dolar dnes ztrácí 0,4 %.

Investoři také zvýšili sázky na to, že ostatní významné centrální banky budou následovat Fed a uvolní měnovou politiku agresivněji, přičemž Evropská centrální banka nyní vidí snížení v průměru o 67 bazických bodů do Vánoc. Na komoditních trzích získalo zlato, když vzrostlo na 2 456 USD za unci. Ceny ropy sice v poslední době začaly růst v obavách z rozšiřujícího se konfliktu na Blízkém východě, ale obavy o globální poptávku je brzy opět stáhly dolů. Cena ropy Brent klesla o 13 centů na 76,68 USD za barel, zatímco americká ropa ztratila 22 centů na 73,30 USD za barel.