zpět

PayPal token překročil hranici 1 miliardy dolarů v kapitalizaci

27.8.2024

Stablecoin společnosti PayPal, PYUSD, nedávno dosáhl významného milníku, když překročil hranici 1 miliardy dolarů v tržní kapitalizaci. Tento nárůst přišel poté, co se nabídka tohoto tokenu od června více než zdvojnásobila, a to i přes letní útlum na širších kryptoměnových trzích. K tomu přispěla také zvýšená aktivita uživatelů, kdy počet měsíčně aktivních peněženek dosáhl v červenci více než 25 000, což je značný nárůst oproti 9 400 v květnu, podle údajů z firmy Visa a Alluvium.

Vstup PayPalu na trh stablecoinů byl původně označován jako zásadní moment pro kryptoměnový průmysl, protože se očekávalo, že token PYUSD bude konkurovat zavedeným stablecoinům jako jsou USDC od společnosti Circle a USDT od Tetheru. Přesto však počáteční nadšení rychle opadlo, když růst PYUSD na blockchainu Ethereum zpomalil. Oživení přišlo až s rozšířením PYUSD na síť Solana na konci května, což přineslo významné změny.

Během tří měsíců se nabídka PYUSD na Solaně zvýšila z nuly na 650 milionů dolarů a již nyní je větší než na Ethereu. Za poslední měsíc vzrostla nabídka PYUSD na Solaně o 171 % a rychle se přibližuje nabídce USDT od Tetheru na této síti, podle údajů z DefiLlama. Tento růst je částečně připisován integraci PYUSD s protokoly decentralizovaného financování (DeFi) na Solaně, což přineslo nové možnosti pro investory a zvýšilo atraktivitu tohoto stablecoinu.

Tom Wan, zástupce pro rozvoj obchodu a strategie ve společnosti 21.co, uvedl, že "pobídky hrají obrovskou roli" v nedávném růstu PYUSD. Solana-based protokoly, jako Kamino, Drift a Marginfi, zavedly zvýšené odměny za vklady PYUSD, což investorům nabídlo dvouciferné roční výnosy. Nedávno se také k těmto iniciativám přidala kryptoměnová společnost Anchorage Digital, která zavedla odměny za vklady PYUSD pro institucionální investory.

Přesto se stále objevují otázky ohledně udržitelnosti růstu PYUSD, pokud by tyto pobídky byly ukončeny. David Shuttleworth, partner ve výzkumné firmě Anagram, vyjádřil obavy, že tyto pobídky nemusí být udržitelné. "Mám pocit, že tyto pobídky nejsou navrženy tak, aby byly trvalé," uvedl Shuttleworth. "Část myšlenky je dostat více PYUSD do oběhu a přivést uživatele, zejména nové, na blockchain Solana a aktivně je zapojit do ekosystému."

Navzdory těmto obavám zůstává PayPalův stablecoin PYUSD jedním z klíčových hráčů na rostoucím trhu stablecoinů, přičemž jeho další vývoj bude zřejmě záviset na schopnosti udržet zájem investorů i po případném ukončení pobídek. Solana se ukazuje jako dynamický ekosystém, který by mohl přinést nové příležitosti nejen pro PayPal, ale i pro širší kryptoměnový trh.

PayPal a jeho partneři budou muset pečlivě sledovat trh a přizpůsobovat své strategie tak, aby zajistili dlouhodobý růst a stabilitu PYUSD. Vzhledem k pokračujícím změnám na trhu a rostoucí konkurenci v oblasti stablecoinů bude zajímavé sledovat, jak se PayPal a jeho PYUSD dokážou přizpůsobit a využít nové příležitosti v rychle se vyvíjejícím světě kryptoměn.

Vzhledem k rychlému růstu a expanzi PYUSD je zřejmé, že PayPal se snaží zaujmout vedoucí pozici na trhu stablecoinů. Tento vývoj nejenže ukazuje sílu a potenciál decentralizovaných financí (DeFi), ale také odhaluje, jak tradiční finanční giganti, jako je PayPal, mohou hrát klíčovou roli v adopci kryptoměn. S pokračujícím vývojem trhu bude rozhodující, jakým způsobem se PayPal vypořádá s výzvami a jak využije své silné stránky, aby nadále podporoval růst PYUSD a zároveň přinášel inovace v oblasti digitálních plateb.