zpět

Počet vytvořených míst v soukromém sektoru na trhu práce v USA zřejmě potvrdí solidní růst

5.1.2022

Výzkumný institut ADP zveřejní počet vytvořených míst v soukromém sektoru na trhu práce v USA za prosinec. Dnes bude také zveřejněn zápis ze zasedání americké centrální banky. Česká koruna pokračuje ve výrazném posilování napříč měnovými páry.

Česká koruna posílila na páru s eurem o více než 0,5 %, obchodování končila kolem 24,66 korun za euro. Posilování koruny hnané výrazným zvýšením úrokových sazeb ze strany ČNB je citelné napříč měnovými páry. Proti americkému dolaru byl sílící efekt koruny mírně potlačen díky posilování USD na páru s eurem. Hlavní měnový pár končil obchodní seanci pod 1,129 EURUSD.

Německá nezaměstnanost v prosinci klesla na 5,2 % a v podstatě se tak dostává na předkovidové úrovně. Snad i díky tomu se nejvýznamnější evropský akciový index DAX drží nad 16100 body. Výrobní ISM index klesl na 58,7 bodů, včerejší výsledek je tak nejhorším za poslední rok. To se zřejmě podepsalo pod technologický akciový index NASDAQ, který včera zavřel cca o 1,3 % níže.

Hlavní událostí dnešního dne budou nevládní data o tvorbě nových pracovních míst v soukromém sektoru. Trhy očekávají 530 tis. nových. Dominantním tématem zůstává šíření nové mutace koronaviru, které se navzdory nárůstu počtu nakažených alespoň prozatím nikterak nepodepisuje pod výsledky rizikových aktiv.

Z regionu

Maďarská nezaměstnanost v listopadu klesla na 3,6 %.

Z Evropy

Konečné výsledky PMI za eurozónu s největší pravděpodobností ničím nepřekvapí a potvrdí nepříznivé vyhlídky v sektoru služeb.

Z USA

Z USA budou zveřejněna nevládní data k počtu vytvořených nových pracovním míst v soukromém sektoru za prosinec. Důležité bude i dnešní zveřejnění zápisu z posledního zasedání americké centrální banky.