zpět

Podnikání bez dluhů: Realita českých mikro a malých firem

10.10.2024

Mikro a malé podniky (MSEs) tvoří páteř české ekonomiky. Přesto, že se podílí téměř polovinou na zaměstnanosti a třetinou na HDP, často čelí nepřiměřeným překážkám, které jim brání dosáhnout plného potenciálu. Jedním z těchto problémů je financování. Ačkoli většina podnikatelů si uvědomuje jeho důležitost, mnoho z nich ho stále považuje za přítěž. Výsledky průzkumu odhalují znepokojivou pravdu: téměř 90 % podnikatelů, kteří si vzali půjčku, ji považují za břemeno.

Je zřejmé, že českým podnikatelům chybí klíčové informace o možnostech financování, a to nejen o bankovních úvěrech, ale i o vládní podpoře či alternativních zdrojích financí. Tento nedostatek povědomí je kritickým bodem, který brání mnohým podnikům v růstu a prosperitě. Ačkoli odpor vůči externímu financování může být zakořeněný v hodnotách nezávislosti a autonomie, je důležité se podívat na situaci realisticky. Je možné podnikat bez dluhů? Pokud ne, jak najít tu správnou cestu?

Význam finanční gramotnosti
Většina mikro a malých podnikatelů se snaží vyhnout dluhům. Tento postoj je do značné míry spojen s touhou udržet si kontrolu nad financemi. Nicméně pravdou zůstává, že finanční gramotnost hraje klíčovou roli ve schopnosti podniků růst. Zatímco mnozí podnikatelé spoléhají na vlastní finanční prostředky a provozní cash-flow, mnozí z nich přiznávají, že nemají dostatek informací o dostupných finančních produktech, zejména o nebankovních možnostech financování, jako jsou například crowdfundingové kampaně nebo kapitálové investice.

Podle průzkumu až 47 % podnikatelů s nižším než středoškolským vzděláním označuje své povědomí o bankovních úvěrech za špatné. Toto číslo se dále zvyšuje u nebankovních financí, kde více než polovina podnikatelů přiznává, že neví, jaké možnosti má k dispozici.

Finanční plánování: Nečekaná výzva

Dalším problémem, který brání růstu českých MSEs, je nedostatečné plánování. Průzkum ukázal, že čtvrtina podnikatelů by měla problém pokrýt jakékoliv neočekávané výdaje. Problém se stává kritickým v situacích, kdy podnik čelí finančním tlakům, jako jsou zvýšené náklady na provoz nebo nutnost investic do inovací. Tyto výdaje mohou vést podnikatele do situací, kdy jsou nuceni sáhnout po externím financování, aniž by měli dostatečný přehled o dostupných možnostech. V roce 2022 přitom podobný problém hlásila jen pětina podnikatelů, což znamená, že situace se zhoršuje.

Jak tedy podnikatelé mohou tuto situaci zvládnout? Klíčovým prvkem je dobré finanční plánování a jasná strategie, jak zacházet s potenciálními riziky. Existují tři hlavní oblasti, které by neměly být podceněny: plánování investic, řízení cash-flow a diverzifikace zdrojů financování.

Investice do budoucnosti

Digitalizace, automatizace a modernizace jsou nezbytné pro růst a konkurenceschopnost každého podnikání. Zatímco mnoho podnikatelů si to uvědomuje, často zůstávají opatrní při rozhodování o investicích do těchto oblastí. Proč? Strach z externího dluhu a nedostatek znalostí o možnostech financování.

I když se české MSEs obvykle vyhýbají externímu financování, právě investice do modernizace může být tím klíčovým faktorem, který je posune o krok dále. Podle průzkumu Strive Česká republika pouze třetina podnikatelů aktivně vyhledává externí financování, zatímco většina stále spoléhá na vnitřní zdroje. Toto omezení však může mít dopad na jejich schopnost růst a rozšiřovat se. Pro podnikatele je zásadní zvážit, zda investice do nových technologií a modernizace procesů není právě tím krokem, který by jejich firmu mohl výrazně posunout vpřed.

Alternativní zdroje financování

Zatímco tradiční bankovní úvěry zůstávají nejvyužívanější možností, existuje celá řada alternativních zdrojů financování, které mohou podnikům pomoci překonat finanční bariéry. MSEs mohou těžit z rostoucí nabídky nebankovních financí, jako jsou venture kapitál, crowdfunding nebo i různé formy vládních dotací a podpor. Ačkoli polovina podnikatelů zvažuje státní podporu, možnosti jako crowdfunding stále zůstávají mimo hlavní proud.

Pro podnikatele, kteří chtějí růst bez dluhů, může být crowfunding a kapitálové financování ideální volbou. Tento způsob financování umožňuje získat prostředky bez nutnosti vracet dluh, a zároveň poskytuje příležitost pro budování vztahů se zákazníky a investory.

Jak se rozhodnout?

Každý podnikatel by měl zvážit několik faktorů při rozhodování, zda využít externí financování nebo se spolehnout na interní zdroje. Klíčové je mít jasnou strategii a zvážit, jaké budou dlouhodobé dopady každého rozhodnutí. Finanční nezávislost a autonomii je možné udržet i při využití externích zdrojů, pokud jsou správně plánovány a řízeny.

České mikro a malé podniky stojí na prahu významných změn. Zatímco jejich dosavadní úspěch často spočíval na schopnosti zvládat situace bez externí pomoci, budoucí růst a konkurenceschopnost bude vyžadovat nové přístupy k financování a investicím. Proto je třeba být připraven na změny, být informován o dostupných možnostech a mít odvahu investovat do budoucnosti.