zpět

Podnikání za hranicemi

10.5.2024

Podnikání v zahraničí může být atraktivní příležitostí nejen pro malé a střední podniky, ale přináší s sebou i řadu otázek a výzev. Co všechno musíte vyřešit, než začnete poskytovat své služby v cizí zemi? Jaká povolení a osvědčení jsou nutná? A co pojištění a zdanění?

Režimy přeshraničního podnikání

Pokud uvažujete o podnikání v zahraničí, máte na výběr mezi dvěma hlavními režimy:

Jednorázové poskytování služeb: Tato možnost vám umožňuje vycestovat do zahraničí na krátkou dobu, aniž byste se museli trvale usadit. Ideální pro jednorázové zakázky nebo příležitostné projekty.

Dlouhodobé podnikání: Pokud plánujete pracovat v cizí zemi delší dobu, je nutné získat místní živnostenské oprávnění nebo založit pobočku.

Regulace a povolení: Jaké dokumenty budete potřebovat?

Regulace se liší podle zemí a oborů. Pokud je vaše profese v České republice neregulovaná, ale v cizí zemi ano, budete potřebovat osvědčení o uznání odborné kvalifikace, které obvykle vydávají místní řemeslné komory nebo úřady. Tento proces může vyžadovat doložení kvalifikace, bezúhonnosti nebo zdravotní způsobilosti.

Pokud je vaše profese regulovaná v obou zemích, musíte poskytnout důkaz o své praxi v oboru. To může znamenat potvrzení o zaměstnání v oboru po dobu nejméně dvou let v posledních deseti letech.

Pojištění a zdanění

Otázka pojištění a zdanění je klíčová. Nemůžete být pojištěni ve více zemích EU. Plánujete-li jednorázově pracovat v zahraničí, budete potřebovat evropský přenosný formulář, který potvrdí, že jste pojištěni v České republice. Pokud jde o zdanění, je důležité pochopit systém daňového rezidentství. Máte-li většinu příjmů z České republiky, budete zdaněni zde. Pokud ale podnikáte dlouhodobě v cizí zemi, musíte zdanit své příjmy tam.

Pokuty a důsledky

Nedodržení předpisů může mít vážné důsledky. V Německu mohou pokuty za nelegální podnikání dosáhnout až 50 000 EUR. Na Slovensku mohou firmy čelit nejen finančním pokutám, ale také ztrátě oprávnění k podnikání. V některých zemích může nedodržení předpisů vést k dočasnému zastavení činnosti nebo jiným restrikcím.

Praktické nástroje a pomoc při podnikání v zahraničí

Pro usnadnění podnikání v zahraničí existují praktické nástroje a softwarové služby. Například služby jako Deel nebo Remote pomáhají s administrativou a řízením týmu na dálku. Pro správu daní a účetnictví mohou být užitečné nástroje jako QuickBooks nebo Xero, které usnadňují mezinárodní účetnictví.

Pokud potřebujete pomoc s podnikáním v zahraničí, obraťte se na Jednotné kontaktní místo v České republice. Tato místa poskytují informace a kontakty na úřady v cizích zemích, které vám pomohou získat potřebné dokumenty a informace.

Podnikání za hranicemi může být obohacující, ale vyžaduje pečlivou přípravu. Před odjezdem si zjistěte, zda je vaše činnost regulovaná, jaké dokumenty potřebujete a jaké jsou vaše povinnosti ohledně pojištění a zdanění. S těmito informacemi můžete podnikat v zahraničí s jistotou a bez zbytečných komplikací.

Zajímavosti: