zpět

Poláci utrácejí víc a víc

22.8.2024

Stejně jako české maloobchodní tržby, jdou postupně nahoru i útraty polských spotřebitelů. V červenci vzrostly maloobchodní tržby o 4,4 %, což představuje pozitivní zvrat oproti poklesu o 4,0 % z července 2023.

Pokud se podíváme na jednotlivé segmenty trhu, prodej automobilů vykázal mimořádně silný růst o 30,1 % meziročně. Tento segment je klíčovým indikátorem zlepšující se ekonomické důvěry a ochoty spotřebitelů investovat do dražších položek. Tržby v segmentu paliv vzrostly o 9,9 % meziročně, což může souviset s rostoucí mobilitou a obnovou ekonomické aktivity.

Kategorii ostatních výrobků se dařilo rovněž dobře, s nárůstem o 18,0 % meziročně, zatímco prodej farmaceutických a kosmetických výrobků vzrostl o 11,2 %. Tyto segmenty těžily z pokračujícího zájmu o zdravotní a osobní péči.

Na druhé straně, některé segmenty stále čelí výzvám. Prodej textilu, oděvů a obuvi klesl o 10,4 % meziročně, což naznačuje, že spotřebitelé jsou stále opatrní při výdajích na zbytné položky. Podobně prodej nábytku, spotřební elektroniky a domácích spotřebičů klesl o 3,4 % meziročně, což může souviset s odkládáním velkých investic domácností.

Prodej potravin pokračoval v poklesu o 2,7 % meziročně, což může být výsledkem změn v nákupních zvyklostech nebo cenových tlaků.

Celkově maloobchodní tržby v červenci 2024 naznačují pokračující zotavení polské ekonomiky, přestože některé segmenty ještě plně nevyužily svůj potenciál.