zpět

Polský zlotý nadále lídrem regionu

9.10.2024

Česká koruna nedokázala využít dobré výsledky domácích makrodat a ranní zisky včera opět ztratila. Polský zlotý si včera s korunou hravě poradil a stále se dere do blízkosti rekordních hodnot. Ruský rubl zatím nezadržitelně padá.

Česká koruna včera sice v návaznosti na pozitivní makrodata posílila mírně na 25,31 EURCZK, dnes se však pohybuje opět poblíž hodnoty 25,35 EURCZK a situace se tak vrátila nazpět. Zcela bez šance zůstala v úterý koruna proti polskému zlotému. Ten se vyšplhal do konce seance na 5,87 PLNCZK a v růstu nadále pokračuje i dnes po ránu. Maxim z počátku letošního července polská měna ještě nedosáhla, daleko ale není. Koruna včera ztrácela i vůči maďarské měně, když forint posílil na 15,77 CZKHUF. Situace na tomto měnovém páru je ale taková, že zde koruna od léta dlouhodobě vytrvale posiluje, takže úspěchy forintu lze aktuálně považovat za pouhé pokusy o částečnou korekci. Pro dnešní den očekáváme na české koruně pohyb v pásmu 25,30 – 25,36 EURCZK.

Americký dolar včera nepatrně posílil na 1,097 EURUSD a od konce září tak stále stahuje manko, které nasbíral v závěru letošního léta. Dá se ale očekávat, že se objeví nové vlny posílení eura, které naváží na dlouhodobý trend. Česká koruna včera udržela během dne hodnotu kolem 23,07 USDCZK. Naše tuzemská měna by ale na tomto měnovém páru měla dle prognóz koncem roku opět posílit.

Sledujte vývoj kurzu měn online. Buďte v obraze a nepropásněte výhodnější devizový kurz.