zpět

Polský zlotý stále na velmi silných hodnotách proti koruně

17.7.2024

Naše tuzemská měna včera proti euru posílila, zatím ale nic nenasvědčuje trvalejší změně trendu slabé koruny. Velmi slabá je koruna také proti polskému zlotému, kde jde o hodnoty blízké maximům posledních let. Ruský rubl nadále průběžně stahuje ztráty.

Česká koruna během úterý posílila na 25,32 EURCZK, nadále se ale nachází blízko letošních maxim na slabé koruně. Naše měna posílila i vůči polskému zlotému, konkrétně na 5,91 PLNCZK. Důvodem bylo i vyjádření polského ministra financí ohledně příliš silného zlotého, který poškozuje exportéry. Vůči maďarskému forintu se kurz koruny pohnul na 15,47 CZKHUF. Na forintu se koruna nenachází na žádných zajímavých hodnotách, proti polskému zlotému je aktuálně ale velmi slabá – nachází se blízko rekordních hodnot za poslední roky. Pro dnešní den očekáváme na české koruně pohyb v pásmu 25,30 – 25,38 EURCZK.

Dolar včera po zveřejnění maloobchodních tržeb z USA na hlavním měnovém páru prorazil na 1,087 EURUSD. Do konce seance ale ztratil část zisků a do dnešního rána se dostal v podstatě na úroveň včerejší startovní hodnoty. V důsledku zaoceánských makrodat mělo podobný průběh i obchodování americké měny vůči české. Koruna na tomto měnovém páru do konce dne i tak posílila na 23,26 USDCZK, dnes ráno startuje dokonce z 23,22 USDCZK.

Očekávané události