zpět

Potenciál Etherea pro odstraňování chyb: Revoluce umělé inteligence

19.2.2024

Vitalik Buterin tvrdí, že budoucnost Etherea v odstraňování chyb může záviset na umělé inteligenci. Sliby a nebezpečí využití umělé inteligence k ochraně kódu blockchainu. Jsme na pokraji revoluce, nebo chaosu?

Umělá inteligence se může potencionálně stát superhrdinou největšího nepřítele Etherea a odhalit chyby ukrytých hluboko v jeho kódu. Vitalik Buterin, vizionářský spoluzakladatel Etherea, vidí tuto futuristickou realitu nejen jako možnost, ale jako změnu technologie blockchainu.

Síla umělé inteligence v budoucnosti Etherea

Vitalik Buterin nedávno vyjádřil své nadšení pro audit poháněný umělou inteligencí, který by mohl způsobit revoluci ve způsobu odhalování a opravování chyb v síti Ethereum. Věří, že tento přístup založený na umělé inteligenci by mohl zmírnit "největší technické riziko", které v současné době číhá v kódu blockchainu.

Buterinův optimismus přichází v klíčovém okamžiku pro Ethereum, kdy je na obzoru blížící se upgrade Dencun. Tento upgrade, jehož spuštění je naplánováno na 13. března, je zásadním krokem ve vývoji Etherea. Nedávné události na testnetu, jako například zádrhel s chybou Prsym, však zdůrazňují naléhavou potřebu robustních mechanismů pro odhalování chyb.

Kontrola reality: Dvojsečný meč umělé inteligence

Navzdory příslibu umělé inteligence v oblasti vyhledávání chyb panuje v některých kruzích skepse. Experimenty společnosti OpenZeppelin s GPT-4 od OpenAI odhalily smíšené výsledky. Umělá inteligence sice úspěšně detekovala zranitelnosti v chytrých kontraktech Solidity, ale vyskytly se i případy, kdy vymyslela neexistující zranitelnosti.

Kang Li ze společnosti CertiK tyto obavy opakuje a varuje, že slepé spoléhání na nástroje umělé inteligence, jako je ChatGPT, by mohlo potenciálně přinést více bezpečnostních mezer, než kolik jich vyřeší. Klíč podle Liho spočívá v používání AI jako pomocníka, nikoliv náhrady zkušených vývojářů.

Cesta vpřed: Moudré využití umělé inteligence
Buterin je sice zastáncem potenciálu AI, ale zároveň nabádá k opatrnosti. Vývojáři, zejména ti, kteří se pouštějí do vysoce rizikových aplikací, jako jsou věštírny, musí při integraci technologie AI postupovat opatrně, protože jediná zranitelnost může v mžiku oka zlikvidovat značné množství hodnoty.
Zatímco se svět blockchainu pohybuje v neprobádaných vodách integrace AI, jedna věc zůstává jasná: potenciální přínosy jsou obrovské, ale stejně tak hluboká jsou i úskalí. Klíčem k uvolnění plného potenciálu AI na cestě k odstranění chyb v Ethereu bude vyvážení inovací a ostražitosti.
Otázka využití umělé inteligence pro odstraňování chyb v Ethereu přináší širokou škálu názorů a přístupů. Zatímco Vitalik Buterin vidí v umělé inteligenci revoluční sílu, někteří odborníci vyjadřují obavy ohledně možných bezpečnostních rizik a nedostatků. Je zřejmé, že umělá inteligence může hrát klíčovou roli při odhalování a opravování chyb v blockchainu, ale pouze pokud je správně implementována a používána. Skepse ohledně plné spolehlivosti umělé inteligence naznačuje, že by měla být vnímána spíše jako nástroj na podporu a pomoc pro zkušené vývojáře než jako samostatné řešení.

Vzhledem k blížícímu se upgradu Dencun a naléhavé potřebě robustních mechanismů je však jasné, že umělá inteligence může hrát klíčovou roli v budoucnosti Etherea. Zároveň je však nezbytné zachovat opatrnost a pečlivě vážit přínosy inovací a bezpečnosti při integrování umělé inteligence do blockchainové technologie.