zpět

Povinné přijímání plateb kartou: Moderní řešení pro 21. století?

12.7.2024

Každoročně se v české politice znovu rozhořívá debata o povinnosti podnikatelů přijímat platby kartou. Nejnovější kolo této diskuze probíhá nejen mezi zákonodárci, ale i mezi podnikateli a návštěvníky kulturních akcí, jako je karlovarský filmový festival. Zatímco někteří argumentují, že by stát neměl podnikatelům nařizovat přijímat bezhotovostní platby, jiní poukazují na to, že je třeba přizpůsobit se modernímu světu a zlepšit komfort zákazníků.

V rámci této debaty se klade otázka, zda je současný stav udržitelný a jaké důsledky by mohlo mít zavedení povinnosti přijímat platební karty. Problém, který se řeší, je především ten, že některé podniky stále odmítají přijímat bezhotovostní platby, což může být pro mnoho zákazníků nepohodlné, ba dokonce omezující.

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza tvrdí, že současná legislativa je zastaralá a neodpovídá realitě 21. století. Navrhuje, aby vedle hotovosti byla povinnost nabízet i nějakou formu digitálního placení, ať už kartou, QR platbou nebo převodem na účet. Tento názor podporuje i příklad z karlovarského festivalu, kde některé zóny přijímají výhradně platby kartou, zatímco jiné akceptují pouze hotovost. Tento rozdíl ukazuje, jak by měl stát přizpůsobit regulace moderní realitě.

Jedním z hlavních důvodů, proč někteří podnikatelé odmítají přijímat platby kartou, jsou vysoké poplatky bankám a poskytovatelům terminálů. Tyto poplatky mohou být pro menší podniky značnou finanční zátěží. Navíc, podle některých analytiků, za odmítáním plateb kartou může stát i snaha snížit daňové odvody.

Statistiky ukazují, že stále více gastro podniků přijímá bezhotovostní platby. Podle studie Gastro Talks ve spolupráci se společností Dotykačka se v květnu loňského roku bezhotovostní platby přijímaly v 67 procentech gastro podniků, zatímco o dva roky dříve to bylo pouze v 26 procentech z nich. Tento trend naznačuje, že spotřebitelé preferují bezhotovostní platby a podniky by měly na tento vývoj reagovat.

Karlovarský filmový festival je každoročním testem připravenosti podnikatelů na moderní způsoby placení. Někteří návštěvníci a politici kritizovali podniky, které přijímají pouze hotovost nebo mají nevýhodný směnný kurz pro platby v eurech. Tento problém se stal natolik závažným, že ministr financí Zbyněk Stanjura slíbil, že nájemci baru v hotelu Thermal budou muset nabídnout možnost platby kartou. Tento krok by měl zvýšit komfort pro návštěvníky a zároveň ukázat, jak lze modernizovat přístup k placení.

Argumenty pro a proti
Na jedné straně stojí argumenty o svobodě podnikání. Místopředseda sněmovny Jan Skopeček z ODS zastává názor, že platba v hotovosti je legální a normální způsob placení a varuje před podezíráním podnikatelů jen proto, že nepřijímají karty. Podle něj by další regulace jen zbytečně komplikovaly právní řád.

Na druhé straně však stojí požadavky na modernizaci a zlepšení služeb pro zákazníky. Podle některých odborníků by povinné přijímání plateb kartou mohlo vést ke snížení daňových úniků a zvýšení ekonomické transparentnosti. Argumentují také tím, že hotovost má nefér výhodu vůči digitálním platbám a že je třeba reagovat na moderní způsob života.

Debata o povinnosti podnikatelů přijímat platby kartou je složitá a zahrnuje mnoho aspektů. Je třeba zvážit ekonomické a technologické důsledky, stejně jako potřeby a preference zákazníků. Modernizace platebních metod by mohla přinést řadu výhod, ale zároveň je nutné brát v úvahu i náklady a možná rizika pro podnikatele. V každém případě je důležité, aby zákonodárci, podnikatelé a spotřebitelé spolupracovali na hledání optimálního řešení, které bude reflektovat realitu 21. století a přinese výhody všem zúčastněným stranám.