zpět

Povinnost podnikatelů vůči Českému statistickému úřadu

8.10.2024

Poskytování individuálních údajů Českému statistickému úřadu (ČSÚ) není pro podnikatele volbou. ČSÚ má zákonnou povinnost vyžadovat data, která jsou nezbytná pro sledování ekonomických a demografických změn v zemi. Nejedná se pouze o výplod úřednické mašinérie, ale o podklad pro důležitá rozhodnutí na vládní i mezinárodní úrovni. Pokud podnikatel tuto povinnost nesplní, vystavuje se nejen právním následkům, ale i riziku zbytečných finančních ztrát. Zatímco většina podnikatelů chápe nutnost spolupráce, stále existuje řada otázek ohledně toho, jaký proces vyžadování dat vlastně obnáší.

Podnikatelé, kteří musí poskytnout údaje pro statistická zjišťování, se nacházejí v rámci tzv. zpravodajské jednotky podle zákona č. 89/1995 Sb., o státní statistické službě. Tento status podnikateli ukládá povinnost poskytnout potřebné informace, pokud jsou explicitně uvedeny v ročním programu statistických zjišťování (např. pro rok 2024 vyhláška č. 316/2023 Sb.). Z toho plyne, že podnikatelé musí své údaje poskytovat pouze tehdy, když ČSÚ výslovně požádá, a to buď formou výkazu, průzkumu či dotazníku. Tato povinnost je právně vymahatelná a podnikatel musí poskytnout pravdivé a kompletní údaje.

Statistická povinnost v praxi

Podnikatelé si často kladou otázku, jak přesně probíhá proces výzvy k poskytnutí údajů. Zde je nutné si uvědomit, že ČSÚ má povinnost zpravodajské jednotky informovat a poskytnout jim nejen konkrétní dotazník nebo výkaz, ale i metodickou pomoc. Ta může zahrnovat vysvětlení způsobu vyplňování formulářů nebo pomoc při řešení technických potíží.

Pokud podnikatel obdrží výkaz či dotazník, je povinen jej včas vyplnit. Tento pojem je důležitý, protože vyplnění po termínu může být již považováno za přestupek. Údaje musí být poskytnuty úplně, což znamená, že žádné otázky nesmí zůstat nevyplněné bez řádného důvodu. Údaje musí být také pravdivé, což klade důraz na jejich správnost. Nesprávné údaje mohou mít vážné důsledky nejen pro podnikatele, ale i pro kvalitu statistického zpracování dat na úrovni státu.

Hrozba sankcí: Jak velké pokuty hrozí?

Pokud podnikatel nesplní svou povinnost a neodešle požadované informace, vystavuje se sankcím. Zákon stanovuje, že za nesplnění povinnosti poskytnout údaje může být uložena pokuta až do výše 100 000 Kč. Pokuta může být uložena do jednoho roku od zjištění přestupku, ale nejpozději do tří let od samotného porušení. Tedy i pokud podnikatel opomene vyplnit výkaz a situace se zdá být zapomenutá, má ČSÚ tři roky na to, aby přestupek zjišťoval a podnikateli pokutu uložil.

Jak předejít komplikacím?

Pro podnikatele je zásadní, aby měl přehled o tom, zda byl zařazen do programu statistických zjišťování. Tento program je každoročně zveřejňován, a podnikatelé si mohou ověřit, zda se jich povinnost týká. Pokud podnikatel obdrží dotazník či výkaz, měl by postupovat takto:

Okamžitě ověřte, zda jste povinni údaje poskytnout: Pokud je váš podnik v seznamu zpravodajských jednotek, je nutné dané údaje poskytnout. Pokud nejste na seznamu, můžete kontaktovat ČSÚ a ověřit si situaci.

Pečlivě si přečtěte pokyny k vyplnění: ČSÚ poskytuje jasné instrukce, které vysvětlují, jak postupovat při vyplňování dotazníků. Pokud pokynům nerozumíte, neváhejte požádat o metodickou pomoc.

Dodržte termíny: Jednou z častých příčin udělování pokut je opožděné vyplnění dotazníků. Termíny uvedené na výzvě jsou závazné a neplnění této povinnosti je považováno za přestupek.

Ověřte pravdivost údajů: Chyby ve vyplněných dotaznících mohou způsobit, že podnikatel bude pokutován nejen za nedbalost, ale i za vědomé uvedení nesprávných údajů. V případě pochybností si ověřte správnost záznamů ve svých účetních nebo obchodních dokumentech.

Mýty a realita

Mnoho podnikatelů se domnívá, že pokud údaje neposkytnou, nic se nestane. Realita je však jiná. ČSÚ disponuje propracovanými kontrolními mechanismy, které porovnávají chybějící údaje s daty z jiných institucí. Pokud ČSÚ zjistí, že podnikatel nevyplnil povinný výkaz, pokuta může následovat.

Dále panuje mylná představa, že malé podniky jsou z povinnosti vyňaty. To není pravda. Zákon se vztahuje jak na malé podniky, tak na velké korporace, a jejich účast je v některých případech klíčová, protože vytváří ucelený statistický obraz celého sektoru.

Poskytování statistických údajů ČSÚ není jen administrativní záležitostí, ale důležitou součástí povinností podnikatelů v České republice. Nesplnění této povinnosti může mít za následek nejen pokutu, ale také ovlivnění celonárodních statistik. Správný přístup je proto včasné a kompletní poskytnutí všech požadovaných informací. To nejen ochrání podnikatele před sankcemi, ale také přispěje k přesným a aktuálním údajům, které stát a mezinárodní organizace používají k plánování a rozhodování.