zpět

Práce a rodina v rovnováze: Tipy pro implementaci flexibilních pracovních forem

13.2.2024

1.1. 2024 vstoupila v platnost novela zákoníku práce, která s sebou nese klíčové změny v oblasti rodičovské dovolené a flexibilní pracovní doby. Zaměřme se na dvě klíčové oblasti, které odrážejí aktuální trend směřující k vyváženějšímu poměru mezi pracovním a osobním životem.

Žádosti o rodičovskou dovolenou

Ačkoli do nedávné doby nebylo vyžadováno, aby zaměstnanci podávali žádosti o rodičovskou dovolenou písemně, nově je tato forma podání povinná. Tato změna přináší jasnost a usnadňuje zaměstnavatelům plánování odchodů zaměstnanců. Nově platí, že žádost musí být podána alespoň 30 dnů předem, a musí obsahovat i plánovanou dobu čerpání dovolené.

Zaměstnanci mají možnost podávat žádosti opakovaně, zejména v případě prodloužení stávající rodičovské dovolené. Tato novela poskytuje výhody pro obě strany, usnadňuje plánování odchodů zaměstnancům a umožňuje zaměstnavatelům lépe se připravit na jejich absenci.

Zvýšení rodičovského příspěvku

S účinností od 1. ledna 2024 byly změněny podmínky čerpání a výše rodičovského příspěvku. Pro děti narozené od tohoto data se výše rodičovského příspěvku zvýšila na 350.000 Kč (u vícerčat na 525.000 Kč). Maximální doba čerpání příspěvku byla zkrácena na tři roky.

Flexibilní úpravy pracovní doby

Další významnou změnou je nový přístup k flexibilním úpravám pracovní doby pro pečující zaměstnance. Zaměstnavatelé mají stále povinnost zohlednit potřeby těchto zaměstnanců při plánování směn, avšak nově se rozšiřují kategorie pečujících zaměstnanců. Mezi ně patří těhotné zaměstnankyně, zaměstnanci pečující o dítě mladší než 15 let nebo zaměstnanci, kteří pečují o osobu na nich závislou.

Zaměstnavatelé jsou povinni vyhovět žádostem pečujících zaměstnanců, pokud to nenarušuje vážné provozní důvody. V případě odmítnutí je však nově stanovena povinnost poskytnout písemné odůvodnění zamítavého rozhodnutí.

Nově se v zákoníku objevuje institut obnovení nebo částečného obnovení původního rozsahu pracovní doby pro zaměstnance, jejichž žádosti bylo dříve vyhověno. Zaměstnanci mají možnost požádat zaměstnavatele o obnovení původní pracovní doby.

Další možnosti zkombinování práce a péče o dítě

Kromě výše zmíněných změn novela zákoníku práce otevírá i další možnosti, jak sladit profesní a osobní život. Zaměstnavatelé a zaměstnanci se tak mohou domluvit na různých formách práce, které jim vyhovují. Mezi ně patří:

Všechny tyto možnosti je nutné předem domluvit se zaměstnavatelem a zakotvit v písemné formě. Zaměstnavatelé by měli být otevřeni diskuzi a hledat řešení, které bude vyhovovat oběma stranám.

Novela zákoníku práce tak představuje významný krok k modernizaci pracovního trhu a k podpoře slaďování práce a rodinného života. Díky flexibilním formám práce se mohou rodiče lépe věnovat svým dětem a zároveň si udržet profesní kariéru.

Praktické rady pro zaměstnavatele

S těmito změnami přichází i vyšší míra administrativy. Zaměstnavatelé by měli zavčas efektivně nastavit dokumentaci týkající se rodičovské dovolené a flexibilních úprav pracovní doby. Připravené vzorové žádosti mohou usnadnit celý proces a zabezpečit transparentní komunikaci s zaměstnanci.

Důležité je také adekvátní odůvodnění zamítavých rozhodnutí, které by mělo být opřené o provozní nebo ekonomické důvody. Zaměstnavatelé by měli být obezřetní, aby se vyhnuli diskriminačnímu jednání.

Novela zákoníku práce přináší významné změny v oblasti rodičovské dovolené a flexibilní pracovní doby. Jejím cílem je zvýšit právní jistotu pro zaměstnance i zaměstnavatele. Přestože nejde o revoluční změny, je klíčové, aby se podniky připravily na tyto novinky a zajistily efektivní implementaci. Transparentní a dobře připravená komunikace s zaměstnanci hraje klíčovou roli v úspěšném zvládnutí těchto nových právních požadavků.