zpět

Přehled inflací v zemích eurozóny

3.7.2024

Roční inflace v eurozóně se v červnu snížila na 2,5 %, což odpovídá očekáváním ekonomů a posiluje naděje na možná snížení úrokových sazeb Evropskou centrální bankou (ECB). Podle předběžných odhadů Eurostatu zveřejněných v úterý vzrostl harmonizovaný index spotřebitelských cen v eurozóně o 2,5 % meziročně v červnu, což je mírný pokles oproti 2,6 % zaznamenaným v předchozím měsíci. Měsíčně inflace vzrostla o 0,2 %, což odpovídá stejnému tempu jako v květnu.

Belgická inflace dosáhla desetiměsíčního maxima, zatímco v Německu klesla
Mezi členskými státy eurozóny zaznamenala Belgie tvrdohlavě vysokou inflaci v červnu, přičemž roční harmonizovaná míra dosáhla 5,5 %, což je nejvyšší úroveň od srpna 2023. Na měsíční bázi inflace v Belgii zrychlila o 0,5 %. Nizozemsko také zaznamenalo nárůst inflace z 2,7 % na 3,5 %, což je nejvyšší úroveň od srpna 2023. Další země, které zaznamenaly nárůst inflace, zahrnovaly Itálii, kde se inflace zvýšila z 0,8 % meziročně na 0,9 %, a Finsko, kde se inflace zvýšila z 0,4 % na 0,6 %, přestože zůstala hluboko pod průměrem bloku. Lotyšsko zaznamenalo nárůst inflace z 0 % na 1,4 % a Litva z 0,9 % na 1 %.
Inflace v Německu klesá, ECB stále nereaguje
V Německu vzrostly harmonizované spotřebitelské ceny o 2,5 % ve srovnání s červnem 2023, což představuje pokles z předchozí míry 2,8 %. Francouzská inflace zpomalila z 2,6 % meziročně na 2,5 %. Prezidentka Evropské centrální banky Christine Lagardeová uvedla, že úsilí ECB v boji proti inflaci ještě neskončilo a že tvůrci politiky musí zůstat ostražití. Při svém projevu před Fórem o měnové politice v zmínila, že nedávné kroky politiky pomohly stabilizovat inflační očekávání a že inflace se očekává, že se v druhé polovině roku 2025 vrátí na udržitelnou úroveň 2 %.
Nezbytnost dalších dat pro ECB
Lagardeová varovala, že stále čelíme několika nejistotám ohledně budoucí inflace a že bude třeba čas, aby tvůrci politiky shromáždili dostatek dat, aby si byli jisti, že rizika překročení cílové inflace byla zmírněna. Přirovnala současnou situaci k zesnulému fotbalistovi a manažerovi Sir Bobbymu Robsonovi a zdůraznila, že „prvních 90 minut je nejdůležitějších“. Stejně tak prohlásila: „Nebudeme odpočívat, dokud zápas nevyhrajeme a inflace se nevrátí na 2 %.“
Reakce trhů na inflační data
Obchodníci mírně zvýšili pravděpodobnost snížení úrokových sazeb ECB v září, nyní odhadovanou na 86 %. Tržní účastníci předpovídají celkem 44 bazických bodů snížení sazeb do konce roku, což naznačuje téměř dvě další úpravy politiky ECB. Euro kleslo o 0,2 % vůči dolaru na 1,0716, což ukončilo třídenní růstovou sérii. Výnosy státních dluhopisů eurozóny zůstaly po zveřejnění inflačních dat do značné míry nezměněny, přičemž dvouletý Schatz obchodoval s výnosem 2,90 %. V pondělí zaznamenaly výnosy státních dluhopisů prudký růst, přičemž Bund přidal 10 bazických bodů a dosáhl 2,60 %, což bylo způsobeno kombinací rostoucích cen ropy a politických nejistot v Evropě i USA.
Evropské akcie klesají, sentiment rizikový
Evropské akcie v úterý klesly, přičemž Euro Stoxx 50 klesl o více než 1 % do 11:20 středoevropského času. Indexy DAX a CAC 40 v Německu a Francii zaznamenaly podobné poklesy. Madrid zaostal, přičemž IBEX 35 klesl o 1,4 %, což odráží špatný rizikový sentiment. Mezi největšími evropskými akciemi byly mezi největšími ztrátami Munich RE, Bayer a Banco Santander, které klesly o 3,9 %, 2,9 % a 2,8 %. Ve srovnání s předchozími týdny je vidět výrazné oslabení tržního optimismu. Investoři zůstávají opatrní kvůli přetrvávajícím ekonomickým a politickým nejistotám.