zpět

Problémy německého průmyslu oslabují korunu

24.9.2024

Sentiment indikátory potvrzují, že situace v německém průmyslu není dobrá. A to není dobrá zpráva ani pro korunu.

Včerejší den sice nepřinesl úplně tvrdá data zásadního významu, ale zveřejněné indexy nákupních manažerů (PMI) z velkých evropských zemí přesto dokázaly s devizovým trhem zahýbat. Velkým propadem překvapil nejdříve PMI v sektoru služeb z Francie - z 55 bodů se propadl na 48,3 bodu, což znamená že namísto růstu se sektor služeb začíná obracet k poklesu. A posléze zklamal PMI index z průmyslu z Německa - poklesl na 40,3 bodu, nejnižší hodnotu za poslední rok. Produkce klesla nevíce za posledních 12 měsíců, klesají i nové zakázky, firmy v sektoru automotive oznamují propouštění, vše samozřejmě souvisí i z posledními negativním uzprávami z Volkswagenu.

Včerejší zprávy hned poslaly dolů euro, EURUSD se propadl z hodnot nad 1,1150 EURUSD na chvíli pod 1,1100 EURUSD, později částečně zkorigoval, dnes ráno je na 1,1117 EURUSD. Na špatné zprávy od našeho klíčového obchodního partnera reagovala i koruna, která z ranních úrovní kolem 25,06 EURCZK oslabila na aktuálních 25,14 EURCZK. 

Dnes přišly zprávy o české podnikatelské a spotřebitelské důvěře. Ty sice ukazují na zářijové zlepšení sentimentu jak u podnikatelů (a to ve všech odvětvích), tak u spotřebitelů. Ale index důvěry je i tak nadále na nízkých úrovních a špatné zprávy z Německa na něj dopadnou v příštích měsících. Dopoledne pak ještě přijde IFO index z Německa, který také monitoruje náladu v německých firmách a ten také zřejmě moc dobré zprávy nepřinese. 

Pro korunu pak bude zásadní zítřek, kdy zasedá ČNB.

Sledujte vývoj kurzu měn online. Buďte v obraze a nepropásněte výhodnější devizový kurz.