zpět

Proč poptávka po ETH klesá po uvedení Ethereum ETF

31.7.2024

Ethereum (ETH) zakončuje měsíc červenec se ztrátou přibližně 1 %, navzdory spuštění spotových ETF na Ethereum ve Spojených státech. Americké spotové ETF na Ethereum byly spuštěny 23. července a trh okamžitě zareagoval poklesem o 9 %. Aktuálně je cena ETH od spuštění dolů o 4,05 %. Nicméně, existují i další faktory, které mohly ovlivnit výkon ceny.

Celková čísla ETF jsou zklamáním, s kumulativním čistým přílivem, který je aktuálně na hodnotě -439,64 milionů dolarů. Většina prodejního tlaku se koncentruje na úkor Grayscale. Každý jiný významný spotový ETF na ETH, včetně BlackRock, Bitwise a Fidelity, zaznamenal pozitivní denní přílivy k 29. červenci.
Bylo také zjištěno, že Grayscale provádí odlivy ETHE rychleji než GBTC po spuštění spotových ETF na Bitcoin (BTC) v lednu. To zdůrazňuje ztrátu aktiv pro obě investiční vozidla od jejich konverze. Jak uvádí někteří analytici, je pravděpodobné, že masivní odlivy z ETHE se tento týden zmírní.
Navíc, transakce výběru Ethereum z burz výrazně poklesly od března. Tento ukazatel je vysoce korelován s cenou, což naznačuje, že „jednoduše není poptávka,“ podle nezávislého analytika Crypto Liona. Tento trend je znepokojující, protože ukazuje na klesající zájem investorů o držení ETH na burzách, což obvykle předchází dalšímu poklesu ceny.
Odhadovaný pákový poměr, nebo ELR, ovlivňoval cenové pohyby ETH během tohoto volatilního období. Tento ukazatel znamená poměr otevřených pozic v futures kontraktech s rovnováhou odpovídajících burz. Vysoký ELR naznačuje, že futures/perps vedou cenové pohyby, což je obvykle krátkodobé nebo nestálé. Crypto Lion uvedl, že cenové pohyby ETH po schválení ETF vypadají jako pohyb v rozsahu. Doporučuje se zdržet se nákupů, dokud nebude vyřešen problém s odlivy a ELR.
Data z Coinbase naznačují podobný nedostatek poptávky. Coinbase prémiový index pro ETH přísně klesá ve 2. čtvrtletí 2024. Dosáhl vrcholu v březnu současně s ročním maximem ETH, ale aktuálně je na záporné hodnotě. Negativní prémiová hodnota ukazuje, že americkým investorům chybí tlak na nákup, což snižuje spotovou poptávku. V květnu 2024 potenciální schválení ETF na Ethereum zvýšilo spotový nákup na Coinbase, což mělo býčí efekt na cenu. Coinbase prémiový index také vyskočil nad 0,15, což ukazuje poptávku po spotových nákupech ETH. Jak bylo uvedeno výše, stejný ukazatel nyní klesá, což má opačný dopad na cenu ETH.
Dalším faktorem, který přispívá k poklesu ceny ETH, je pokles aktivity v DeFi sektoru. Decentralizované finance, nebo DeFi, jsou jedním z hlavních použití Ethereum, a pokles aktivity v tomto sektoru může mít přímý dopad na cenu ETH. Od začátku roku 2024 se celková hodnota uzamčená (TVL) v DeFi aplikacích na Ethereum snížila o více než 20 %. Tento pokles je způsoben jak regulatorní nejistotou, tak i konkurencí ze strany jiných blockchainů, jako je Binance Smart Chain a Solana.
Rovněž je třeba vzít v úvahu makroekonomické faktory, které ovlivňují celý kryptotrh. Rostoucí úrokové sazby a ekonomická nejistota způsobují, že investoři hledají bezpečnější aktiva. Tento trend vede k odlivu kapitálu z rizikových aktiv, včetně kryptoměn, což má negativní dopad na ceny.
Technická analýza rovněž naznačuje další pokles ceny ETH. Hlavní podporou je úroveň kolem 1 800 USD, která byla několikrát testována, ale pokud by byla prolomena, mohl by následovat rychlý pokles k úrovním kolem 1 500 USD. RSI (Relative Strength Index) rovněž naznačuje přeprodanost, což může znamenat krátkodobý odraz, ale celkový trend zůstává bear market.
V neposlední řadě je důležité sledovat vývoj kolem nadcházejících aktualizací Ethereum, jako je Ethereum 2.0 a další vylepšení škálovatelnosti. Tyto aktualizace mají potenciál výrazně zvýšit adopci Ethereum a jeho cenu, ale jejich úspěšná implementace je stále nejistá a může trvat několik let, než se projeví jejich plný dopad.