zpět

Proces snižování sazeb v USA začíná

18.9.2024

Česká koruna včera i bez opory významnějších domácích makrodat posílila, nejhůře ze seance vyšel forint. Americký dolar dnes čeká v našich večerních hodinách důležitý moment zahájení "cutů" ze strany Fedu. Ruský rubl po změně úrokových sazeb oslabuje.

Česká koruna včera posílila na 25,10 EUR CZK a dnes ráno se jeví být na cestě k ještě silnějším hodnotám. Ani na polském zlotém se naše měna nenechala ošidit o zisky a dostala se na 5,87 PLNCZK, na maďarském forintu pak na 15,72 CZKHUF. Proti maďarské měně sice koruna už dva měsíce vytrvale posiluje, bez podpůrných makrodat se ale dá očekávat poměrně silná rezistence forintu proti dalším výraznějším propadům. Na polském zlotém naopak koruna už přes rok a půl nezadržitelně ztrácí a prostor pro další zisky zlotého je stále otevřený. Pro dnešní den očekáváme na české koruně pohyb v pásmu 25,08 – 25,15 EURCZK.

Eurodolar se během úterý zdál být zpočátku opanovaný jednotnou evropskou měnou. Dolar ale své ztráty během dne umazal a podařilo se mu den zakončovat dokonce na 1,11 EURUSD. Vzhledem k vývoji se dá očekávat, že ztráty dolaru se ještě prohloubí. Česká koruna si svoji včerejší výbornou kondici vybrala i vůči americké měně a posílila na 22,57 USDCZK. Dnes ráno koruna v posilování proti dolaru pokračuje, z dlouhodobého hlediska je ale velmi pravděpodobná brzká změna trendu v neprospěch naší tuzemské měny.

Sledujte vývoj kurzu měn online. Buďte v obraze a nepropásněte výhodnější devizový kurz.