zpět

Projekt CBDC: Centrální banky upřednostňují ochranu soukromí

29.11.2023

V souvislosti s obavami o soukromí v digitálních měnách centrálních bank (CBDC) ujišťuje představitel Banky pro mezinárodní platby (BIS) veřejnost, že centrální banky upřednostňují soukromí a nemají žádný komerční zájem na osobních údajích. Jak mohou CBDC nabídnout větší soukromí, rychlejší transakce a nižší rizika a zároveň rozptýlit obavy z vybírání peněz z bank.

Zákonodárci a veřejnost po celém světě vyjadřují obavy ohledně dopadů digitálních měn centrálních bank (CBDC) na soukromí. Úřednice Banky pro mezinárodní platby (BIS) Cecilia Skingsley však veřejnost ujistila, že centrální banky nemají zájem na osobních údajích. Skingsley zdůraznila, že je třeba zůstat otevřený technologickým inovacím.

Ochrana soukromí v digitálním věku
BIS naléhá na vlády po celém světě, aby vytvořily CBDC a utvářely tak budoucnost platebního styku. Plány hlavních jurisdikcí, jako jsou USA a Evropská unie, na zavedení CBDC se setkaly s odporem kvůli obavám o ochranu soukromí.

Vzhledem k tomu, že občané jsou stále více nakloněni používání digitálních verzí fiat měn, musí být ochrana soukromí nejvyšší prioritou. Nedávná zpráva BIS zdůraznila, že ochrana soukromí zvyšuje ochotu uživatelů přijímat CBDC až o 60 %, pokud se zapojují do transakcí citlivých na ochranu soukromí.

Skingsley, vedoucí inovačního centra BIS, potvrdila, že centrální banky nemají zájem na osobních údajích, čímž se odlišují od soukromého sektoru. Argumentovala, že právní rámce zajišťují ochranu finančních informací spotřebitelů, a trvala na zachování standardů ochrany soukromí při vydávání retailových CBDC.

Zkoumání potenciálu CBDC

Kromě řešení obav o ochranu soukromí vyžaduje návrh CBDC zohlednění různých faktorů. Skingsley vyzvala jednotlivce, aby při vývoji CBDC zkoumali aspekty, jako je možnost volby, začlenění a stabilita. Ačkoli tyto úvahy představují výzvu, Skingsley zdůraznila, že inovace často vedou k novým možnostem, které byly dříve nepředstavitelné.

Kromě toho se objevily obavy, že maloobchodní CBDC by mohly vyvolat hromadné výběry peněz z bank. Skingsley ujistila veřejnost, že s vhodnými ochrannými opatřeními, jako jsou nástroje krizového řízení a limity pro výběry, zůstává pravděpodobnost hromadného vybírání peněz z bank nízká.
Velkoobchodní CBDC, které se používají výhradně mezi bankami, představují "změnu hry" pro přeshraniční platby. Jako příklad uvedla Skingsley projekty inovačního centra BIS, jako jsou Jura, Dunbar a mBridge. Poznamenala, že velkoobchodní CBDC nabízejí výhody, jako je provozní transparentnost, rychlejší vypořádání a snížení rizika.
Tourbillon: Posílení ochrany osobních údajů pro maloobchodní CBDC
Projekt Tourbillon představuje klíčový krok směrem k inovativnímu zajištění ochrany osobních údajů v kontextu maloobchodních centralizovaných digitálních měn (CBDC). Tím, že (BIS) zaměřuje na vývoj efektivnějších rámů ochrany soukromí, centrální banky mohou lépe reagovat na obavy týkající se bezpečnosti osobních údajů, což přispívá k budování důvěry veřejnosti vůči CBDC.
V souvislosti s rostoucím významem digitálních platforem ve finančním sektoru se tato iniciativa stává klíčovým prvkem v posilování bezpečnosti a soukromí transakcí provedených pomocí maloobchodních CBDC.
Centrální banky, které se aktivně angažují ve zvyšování úrovně ochrany osobních údajů prostřednictvím projektu Tourbillon, ukazují svůj závazek k poskytování moderních a bezpečných finančních nástrojů, jež mohou efektivně odpovědět na dynamiku dnešního digitálního ekosystému.