zpět

Propad tržní hodnoty Nvidie

25.6.2024

Nvidia se nedávno stala nejhodnotnější společností na světě poté, co překročila hranici tržní kapitalizace 3 bilionů dolarů, čímž předstihla Microsoft a Apple. Nicméně, akcie společnosti v posledních dnech výrazně klesly, což vedlo k ztrátě více než 500 miliard dolarů během pouhých tří dnů.

Microsoft a Apple má nyní tržníí kapitalizace 3,327 bilionu a 3,191 bilionu dolarů, což z nich činí dvě z nejhodnotnějších společností na světě. Na druhé straně, tržní kapitalizace Nvidia aktuálně činí 2,905 bilionu dolarů. Tento dramatický pokles poukazuje na volatilitu technologického trhu a citlivost investorů na rychlé změny hodnoty akcií.

Podle grafu se NVDA v posledních měsících mimořádně dařilo. Akcie prudce vzrostly od říjnového minima 10 dolarů v roce 2022 a dosáhly historického maxima nad 140 dolary, čímž zaměstnancům s akciovými opcemi a akcionářům přinesly miliony dolarů. Tento růst byl poháněn investicemi společnosti do umělé inteligence (AI) a její dominancí v sektoru grafických procesorů (GPU). Nvidia se stala klíčovým hráčem v oblasti AI, což přitáhlo pozornost investorů a posílilo její tržní hodnotu.

Nicméně, cena akcií NVDA v posledních dnech prudce klesla z historického maxima 140 dolarů, protože investoři využili zisky, které za poslední měsíce dosáhli. Denní svíčka v pondělí uzavřela na 118 dolarech za akcii, což představuje pokles ceny o 18 % se třemi po sobě jdoucími medvědími svíčkami. Tento pokles reflektuje očekávání trhu po období intenzivního růstu a korekci cen, která je běžná po překoupení akcií.

Podle grafu TradingView ukazuje index relativní síly (RSI) pro Nvidia, že cenový pohyb akcií je stále pod vlivem býků a byl většinu června v překoupené oblasti. Tato korekce byla očekávaná, protože překoupené úrovně RSI jsou obvykle následovány investory využívajícími své zisky. RSI je stále nad 50, ale gradient ukazuje, že existuje možnost, že akcie Nvidia vstoupí do medvědí oblasti, což by znamenalo, že trh ovládnou prodejci. Tento ukazatel naznačuje, že ačkoli byl růst pozoruhodný, může dojít k dalšímu poklesu, pokud se sentiment na trhu nezmění.

Důvody pro růst akcií Nvidia jsou různé, ale jedním z hlavních faktorů je její vedoucí postavení v technologii AI a GPU. Podle Constellation Research růst akcií Nvidia zdaleka nekončí a cena dosáhne 200 dolarů za akcii během následujících 12 měsíců. Zakladatel Constellation Wang věří, že dominance Nvidia v sektoru GPU, která poháněla boom AI, bude klíčovým faktorem růstu ceny akcií. Wang srovnal výkon Nvidia s dobou osobních počítačů, kdy Microsoft, Intel a Cisco tvořili triumvirát základních hráčů. Věří, že tato nová éra bude mít nové hráče, všichni napojení na Nvidiu, a dodal, že generální ředitel společnosti, Jensen Huang, je vizionářem.
Wang uvedl, že konkurenti Nvidia jsou "24 měsíců pozadu" a kalifornská společnost má připravené další produkty. Lidé viděli jen zlomek plánu společnosti, dodal Wang. Tento optimistický pohled na budoucnost společnosti naznačuje, že Nvidia má stále potenciál růst a překonávat očekávání trhu. Vizionářské vedení a technologické inovace jsou klíčovými faktory, které by mohly udržet Nvidia na špici technologického sektoru a přitáhnout další investory hledající vysoké výnosy.

Nadále se očekává, že Nvidia bude hrát klíčovou roli v technologickém sektoru, přičemž její investice do inovací a rozvoje umělé inteligence budou i nadále přitahovat pozornost investorů. Přestože nedávné poklesy cen akcií ukazují na volatilitu trhu, dlouhodobé vyhlídky zůstávají optimistické díky silné strategii a vedení společnosti.