zpět

Průvodce zvýšením daně z nemovitosti

28.5.2024

Mnoho lidí v Česku letos zažilo nepříjemné překvapení v podobě výrazně vyšší daně z nemovitosti. V rámci tzv. konsolidačního balíčku se od roku 2024 zvedl základní koeficient na 1,8násobek a obce mohly navíc upravit i své lokální koeficienty. Výsledkem je nárůst daně pro mnohé poplatníky, v některých případech i několikanásobný.

I přes toto navýšení ale daň z nemovitosti v Česku stále patří mezi nízké v porovnání s Evropou. Tvoří pouhých 0,5 % daňových příjmů, zatímco v zemích jako Francie je to až 20 %. Analytici zdůrazňují, že český daňový systém je dlouhodobě vychýlený ve prospěch zdanění práce a nikoliv majetku. Zvýšení daně z nemovitosti tak představuje spíše symbolický krok.

I když se vám nárůst daně nelíbí, s největší pravděpodobností s ním nic nezmůžete. Změnu koeficientů schvalují obce a Finanční správa pouze vypočítá daň na jejich základě. Můžete se ale obrátit na svou obec a sdělit jim svůj názor. Petice a aktivní občanská participace můžou vést k úpravám koeficientů v budoucnu.

Co dělat, když vás nová výše daně zaskočila

Informujte se o výši daně pro vaši nemovitost. Informace naleznete na webu Finanční správy nebo se zeptejte na vašem obecním úřadě.

Zkontrolujte si platební termíny. Daň z nemovitosti je nutné zaplatit do konce května. V případě vyšší částky (nad 5 000 Kč) ji lze rozdělit do dvou splátek (do konce května a listopadu).

Využijte online nástroje Finanční správy. Můžete si zde vypočítat daň z nemovitosti, zkontrolovat platební lhůty a stáhnout tiskopisy pro případné změny.

Sledujte dění ve vaší obci. Zúčastněte se veřejných projednávání a vyjádřete svůj názor na výši koeficientů daně z nemovitosti.

Porovnání s evropskými standardy

Nižší daňové zatížení: Ve srovnání s mnoha evropskými zeměmi je česká daň z nemovitosti stále relativně nízká. To znamená, že majitelé nemovitostí v Česku platí méně daní z jejich majetku než jejich protějšci v jiných členských státech EU.

Podíl na daňových příjmech: Zatímco ve Francii tvoří daň z nemovitosti až 20 % daňových příjmů, v Česku je tento podíl pouhých 0,5 %. Tato statistika ukazuje, že český daňový systém se zaměřuje spíše na zdanění práce než na majetek.

Dlouhodobý trend: Česká daňová politika preferuje zdanění práce a ostatních příjmů před majetkem již delší dobu. To se odráží i ve výše zmíněném podílu na daňových příjmech, který je extrémně nízký v porovnání s ostatními zeměmi.

Zajímavosti: