zpět

Regulace MiCA a stabilní mince

28.6.2024

Nová legislativa Evropské unie pro trhy s kryptoměnami, nazývaná Markets in Crypto Assets (MiCA), vstoupí v platnost 30. června, a to s přísnými pravidly pro vydavatele stabilních mincí, jako je Tether a Circle. Podle nových pravidel, schválených loni, budou tyto firmy potřebovat odpovídající povolení k provozování ve 27členném obchodním bloku. Omezení také zahrnují limity na počty a hodnoty transakcí, které mohou být prováděny denně off-chain i on-chain.

Robert Kopitsch, generální sekretář organizace Blockchain pro Evropu, upozornil na možný dopad těchto opatření na největší vydavatele stabilních mincí, jako je Tether s největším tržním podílem a Circle, který stojí za druhým největším stabilním stablecoinem USDC.

MiCA zahrnuje rozsáhlý soubor pravidel pro kryptoměnový průmysl v EU a má za cíl chránit měnový systém před stabilitami, jako byl projekt Diem (dříve známý jako Libra) od Facebooku, který byl následně opuštěn. Omezení v MiCA mají zajistit, že stabilní mince nebudou nahrazovat euro, jak uvedl Mark Foster, vedoucí politického oddělení EU v Crypto Council for Innovation. Tyto limity jsou stanoveny „k zajištění bezpečnosti měnového systému“, uvedl mluvčí Evropské bankovní asociace (EBA).

Podle pravidel MiCA musí společnosti zastavit vydávání stabilních mincí, které slouží jako prostředek směny pro více než 1 milion transakcí nebo s hodnotou přesahující 200 milionů eur denně. Tato pravidla vstupují v platnost koncem měsíce, zatímco další ustanovení se očekávají v prosinci. Evropská bankovní asociace ještě neposkytla jasné směrnice, jak budou tyto hodnoty měřeny, ale podle konzultačního dokumentu by transakce mezi stranami mimo EU mohly být vyloučeny, zatímco každá transakce s alespoň jednou stranou v EU by mohla být započítána.

Firmy, které musely pozastavit vydávání stabilních mincí, budou muset předložit plán, jak dodržovat limity, než budou opětovně povoleny. „Tether, Circle a další vydavatelé mají pouze tři dny na získání licence e-peněz pro legální provoz,“ uvedl Kopitsch. Circle, která se v dubnu podmíněně registrovala jako poskytovatel digitálních aktivních služeb u Francouzského úřadu pro finanční trhy, plánuje mít do termínu licenci e-peněz, uvedl mluvčí společnosti.

„Circle se zavazuje k plnému dodržování regulace MiCA EU. Plánujeme on-shore EURC do EU a vydávat ho z Circle France v souladu s MiCA,“ řekl mluvčí. Jak se průmysl bude dále vyvíjet, záleží na Evropské komisi a nových komisařích zvolených nově zvoleným Evropským parlamentem.

MiCA, jako komplexní regulační rámec pro kryptoměnový sektor EU, představuje zásadní krok při řešení potenciálních rizik, která stabilní mince představují pro finanční stabilitu eurozóny. Tím, že ukládá přísná omezení pro objemy a hodnoty transakcí vydavatelům stabilních mincí, legislativa si klade za cíl zabránit těmto digitálním aktivům stát se systémovými substituty tradičních měn, jako je euro. Tento regulační přístup podtrhuje odhodlání EU chránit měnovou suverenitu a zároveň podporovat inovace v dynamickém prostředí digitálních financí.

Evropská bankovní asociace (EBA) hraje klíčovou roli při implementaci MiCA, avšak stále je zapotřebí jasné definice, jak budou určité ustanovení měřena a uplatňována v rámci různorodých členských států EU. Diskuse pokračují ohledně praktických dopadů pro vydavatele stabilních mincí působící jak v rámci EU, tak mimo ni, což poukazuje na složitost harmonizace regulací v různých právních oblastech zároveň s důrazem na finanční integritu a ochranu spotřebitelů.