zpět

Regulace umělé inteligence v Evropě: AI akt a jeho vliv na budoucnost

26.9.2023

Umělá inteligence (AI) má zásadní dopad na naše životy a bude i nadále měnit naši budoucnost. Rychlý technologický pokrok však předstihuje schopnost právníků a zákonodárců zavést regulaci, která by zajistila bezpečné a etické využívání AI. Jaké je nové nařízení Evropského parlamentu a Rady o umělé inteligenci, známým také jako AI Akt? Nařízení definuje čtyři kategorie AI systémů podle míry rizika, kterým představují, a stanoví požadavky pro každý typ systému. Tyto požadavky zahrnují transparentnost, etiku a bezpečnost.

AI akt a jeho vznik

AI Akt, oficiálně návrh nařízení Evropského parlamentu a Rady o umělé inteligenci, je právním rámcem, který si klade za cíl regulovat oblast umělé inteligence v Evropské unii. Vznikl jako reakce na rychlý rozvoj AI a potřebu zavést pravidla, která zajistí bezpečnost, důvěryhodnost a transparentnost AI systémů.

Definice umělé inteligence

Prvním krokem AI Aktu je definice samotného termínu umělé inteligence. Dosud byl tento pojem použít bez jasných právních norem, což mohlo vést k právním problémům. AI Akt přináší definici, která se opírá o již existující definici OECD. Umělá inteligence je autonomní software, schopný generovat obsah, predikce, doporučení nebo rozhodnutí, která ovlivňují prostředí, ve kterém je nasazený.

Klasifikace systémů podle míry rizika

AI Akt rozlišuje čtyři míry rizika, podle kterých kategorizuje systémy AI: nepřijatelné, vysoké, slabé a nízké nebo minimální. Systémy s nepřijatelnými riziky budou zakázány, protože ohrožují životy, zdraví a práva jednotlivců. Patří sem například systémy umělé inteligence, které manipulují s chováním lidí nebo slouží k přidělování sociálního kreditu.

Systémy s vysokým rizikem budou podléhat přísnějším vlastnostem, a to v závislosti na účelu, který slouží. AI Akt tak zajišťuje, že systémy používané ve výrobcích jako jsou automobily nebo hračky budou mít jiné požadavky, než systémy v oblastech jako je vzdělávání nebo ochrana hranic.

Foundation models a regulační pískoviště

AI Akt zavádí novou kategorii systémů - zakládáních modelů. Tyto modely jsou schopny zpracovávat a poskytují různé informace a obecné výstupy. Regulace těchto modelů zahrnuje registraci, technickou dokumentaci a transparentnost ohledně generování obsahu.

AI Akt také zakládá regulační pískoviště, což je prostředí, ve kterém budou moci poskytovatelé AI testovat své systémy před uvedením na trh. To umožní otestovat systémy v reálných podmínkách a získat zkušenosti, aniž by musely plnit všechny právní požadavky.

Výhody a nevýhody umělé inteligence

Umělá inteligence má mnoho výhod, včetně zvýšení produktivity, snížení nákladů a zlepšení spokojenosti zaměstnanců. Avšak s sebou nese také rizika, jako jsou problémy s diskriminací a ohrožení pracovních míst.

Situace v praxi

AI Akt má za cíl zavést pravidla, která budou chránit občany EU před zneužitím AI systémů a zároveň podpořit v oblasti umělé inteligence. V praxi to znamená, že společnosti, které chtějí nasadit AI systémy, budou muset splňovat přísné požadavky ohledně transparentnosti, etiky a bezpečnosti.

AI Akt představuje důležitý krok směrem k regulaci umělé inteligence v Evropské unii. Jeho cílem je dosáhnout, aby AI byla využívána pro dobro společnosti a respektovala práva jednotlivců. Zároveň však chce podpořit inovace a konkurenceschopnost evropských společností. Jak se tento návrh bude vyvíjet a jaké budou jeho konečné podoby, zůstává otázkou do budoucna.