zpět

Revize tuzemského HDP přinesla měkčí propad než se čekalo

29.8.2023

Ekonomika České republiky se ve druhém čtvrtletí meziročně propadla o 0,4 %, což je lepší výsledek, než se kterým počítaly první odhady, zároveň statistika vykázala stejné tempo poklesu jako v předchozím čtvrtletí.

Dnes ráno Český statistický úřad zveřejnil zpřesněný odhad růstu české ekonomiky. Údaje potvrdily mezikvartální růst tuzemského HDP o 0,1 %, oproti stagnaci v předchozím období, což odpovídá tržním odhadům. V meziročním vyjádření však došlo k poklesu o 0,4 %, což je ovšem lepší výsledek než předběžný odhad, který počítal s poklesem o 0,5 %.

S výsledkem byla zároveň zveřejněna i struktura růstu, kdy mezi hlavními faktory mezičtvrtletního růstu HDP byly zejména tvorba hrubého fixního kapitálu a zahraniční poptávka. Pozitivním příspěvkem se staly i vyšší výdaje na konečnou spotřebu domácností, které mezičtvrtletně vzrostly o 0,2 %.

Statistiku do jisté míry vyvažují čisté exporty, kterým pomáhá lepší situace na úrovni dodavatelských řetězců a taktéž oživení průmyslové produkce. Vývoz klesl mezičtvrtletně o 0,5 %. V meziročním srovnání však vzrostl o 4,5 %, kde vývoj nejvíce ovlivnil růst vývozu elektrických zařízení a motorových vozidel. Dovoz klesl mezičtvrtletně o 1,2 % a meziročně vzrostl o 0,8 %. Revidovaný výsledek tak v souhrnu odpovídá prognózám analytiků. Předpokládá se také, že roční růst HDP v letošním roce zpomalí na 0,2 % a v roce 2024 se zotaví poblíž hladiny 2,6 %, přičemž ještě na konci letošního roku by měl dosáhnout úrovně produkce před pandemií.