zpět

Revoluce v obalových materiálech: Co přináší nová regulace EU

18.7.2024

Nová regulace obalových materiálů, schválená Evropským parlamentem v dubnu 2024, přináší zásadní změny pro výrobce, provozovatele restaurací, hotelů i zákazníky. Od roku 2030 se začnou postupně uplatňovat nová pravidla, která mají za cíl omezit používání jednorázových plastů a podpořit recyklaci. Co to konkrétně znamená pro vaši firmu a jak se na změny připravit?

Prvním klíčovým bodem je zákaz jednorázových plastových obalů. V praxi to znamená, že v restauracích a kavárnách již nebude možné podávat kečup, tatarku nebo smetanu v mini plastových obalech. Hotely se musí připravit na zákaz mini toaletních potřeb, jako jsou vatové tamponky a šampony v plastových obalech. Obchodníci se nebudou moci spoléhat na jednorázové plastové pytlíky pro balení ovoce a zeleniny. Výjimku tvoří pouze papírové obaly, které zůstanou povolené. Provozovatelé take-away podniků musí umožnit zákazníkům přinést si vlastní obaly na jídlo i pití a nesmí za ně účtovat žádné poplatky.

Dalším důležitým aspektem nové regulace je požadavek na snížení nadbytečných obalů v e-commerce. Nově bude muset každá krabice obsahovat maximálně 50 % prázdného prostoru. To znamená, že při balení produktů bude třeba pečlivě zvažovat velikost a tvar obalů, aby se minimalizovalo plýtvání materiálem.

Kromě omezení plastů se regulace zaměřuje i na zdraví spotřebitelů. Zakazuje používání tzv. „věčných chemikálií“ (PFAS) v obalech, které přicházejí do kontaktu s potravinami. PFAS jsou často přítomny v papírových obalech na hranolky nebo v papírových brčkách. Dlouhodobé používání těchto chemikálií je spojováno s výskytem některých typů rakoviny, onemocněním štítné žlázy nebo neplodností.

Do roku 2030 musí být zaveden systém pro opakované použití obalů na nápoje, včetně alkoholu a nealkoholických nápojů. Výjimku tvoří pouze specifické obaly, jako je mléko, víno nebo lihoviny. Podobná pravidla budou platit i pro přepravní, prodejní a skupinové obaly.

Recyklace bude hrát klíčovou roli v nové regulaci. Všechny obaly, s výjimkou několika materiálů jako textil, porcelán, korek nebo lehké dřevo, budou muset být recyklovatelné na základě přísných kritérií. Do roku 2029 musí být 90 % materiálů obsažených v obalech vytříditelných. K dosažení tohoto cíle bude nutné zavést systém zálohování a zpětného odběru.

Evropská regulace také stanovuje minimální obsah recyklovatelného materiálu v plastových obalech a minimální míru recyklace podle hmotnosti obalových odpadů. Firmy budou muset přizpůsobit své výrobní procesy tak, aby vyhověly těmto novým požadavkům.

Pro firmy to znamená zásadní změnu v přístupu k balení produktů. Výrobci budou muset investovat do vývoje nových obalových materiálů a technologií, které splňují přísné ekologické standardy. Zároveň bude nutné edukovat zaměstnance a zákazníky o nových pravidlech a jejich dodržování.

Firmy, které se připraví na tyto změny včas, mohou získat konkurenční výhodu. Ekologické obaly mohou být silným marketingovým nástrojem, který osloví stále více environmentálně uvědomělých zákazníků. Navíc, investice do udržitelných obalových materiálů může v dlouhodobém horizontu přinést úspory nákladů a zvýšit efektivitu výroby.

Jak se tedy na tyto změny připravit? Nejprve je třeba analyzovat současný stav a identifikovat oblasti, kde bude třeba provést úpravy. To může zahrnovat přechod na nové dodavatele obalových materiálů, úpravu výrobních procesů nebo investice do nových technologií. Dále je důležité sledovat legislativní změny a být v obraze o nových požadavcích a termínech jejich implementace.

Pro úspěšnou adaptaci na novou regulaci je klíčová komunikace se zákazníky. Informujte je o změnách, které plánujete, a vysvětlete, jak tyto změny přispívají k ochraně životního prostředí a zdraví. Transparentní komunikace může posílit důvěru zákazníků a zvýšit jejich loajalitu.

V neposlední řadě je vhodné spolupracovat s odborníky na udržitelnost a ekodesign, kteří vám mohou pomoci s vývojem a implementací nových obalových řešení. Tito odborníci mohou poskytnout cenné rady a tipy, jak dosáhnout souladu s novou regulací a zároveň optimalizovat vaše procesy.
Nová regulace obalových materiálů představuje výzvu, ale také příležitost pro firmy, které chtějí být na špici udržitelnosti a inovací. Připravte se na změny včas a využijte je ve svůj prospěch.