zpět

Rostoucí problém Itálie s veřejným dluhem

28.5.2024

Mezinárodni měnový fond (MMF) naléhá na Itálii, aby se vypořádala s rostoucím veřejným dluhem, který má dosáhnout 145 % HDP. Fond vyzývá k naléhavým fiskálním úpravám a strukturálním reformám, aby zajistil ekonomickou stabilitu a dlouhodobou udržitelnost dluhu.

MMF vydal ostré varování Itálii, zdůrazňující potřebu rychlých a rozhodných fiskálních reforem k řešení rostoucího veřejného dluhu.

Ve své závěrečné zprávě po konzultaci k článku IV pro Itálii za rok 2024 MMF uvedl, že italská ekonomika prokázala odolnost, když se zotavila z dvojího dopadu pandemie a rostoucích cen energií. Toto zotavení bylo do značné míry poháněno oživením turismu a výraznou politickou podporou.

Mise MMF vedená Rachel van Elkanovou také zdůraznila naléhavou potřebu Itálie urychlit plánované fiskální úpravy, aby zajistila dlouhodobou udržitelnost dluhu a posílila ekonomickou odolnost.

Van Elkanová uvedla, že italská ekonomika prokázala odolnost, když se zotavila z dopadů pandemie Covid-19 a následných šoků cen energií, díky pozitivnímu vlivu oživení turismu a výrazné politické podpoře.

Navzdory tomuto zotavení růst italského HDP nedávno zpomalil na 0,9 % v roce 2023 a 0,6 % meziročně v prvním čtvrtletí roku 2024, s předpovědí růstu 0,7 % pro rok 2025.

Ponurý fiskální výhled MMF upozornil, že expanzivní fiskální politika udržuje deficit a veřejný dluh na vysokých úrovních, což zvyšuje rizikovou přirážku Itálie a brání soukromým investicím.

MMF předpovídá, že italský veřejný dluh dosáhne přibližně 140 % HDP v roce 2024 a očekává se, že bude nadále růst na 145 % HDP do konce předpovědního období.

"V posledních letech Itálie zaznamenala relativně silné zotavení, které spolu s inflačním překvapením dočasně zlepšilo fiskální výhled. Ale do budoucna nejsou dynamika příznivá, ekonomický růst se očekává zpomalit a poté zotavit, ale zůstane nevýrazný, zatímco efektivní náklady na financování dluhu porostou," řekl Vitor Gaspar, ředitel oddělení fiskálních záležitostí MMF.

Gaspar poznamenal, že Itálie čelí tlaku na výdaje podobně jako jiné země, což je způsobeno stárnutím populace a potřebou prioritních investic do zelených technologií a digitálních a informačních technologií. Zdůraznil důležitost důvěryhodné a rychlé fiskální úpravy, která by veřejný dluh nasměrovala na udržitelnou klesající trajektorii.

Mezinárodni měnový fond varoval, že bez takových úprav může být omezený fiskální prostor Itálie nedostatečný k zvládnutí potenciálních šoků v dodávkách nebo volatility cen komodit vyplývajících z regionálních konfliktů nebo jiných globálních narušení. To by mohlo vést k přecenění italských vládních dluhopisů, což by zhoršilo dynamiku veřejného dluhu a oživilo obavy ohledně vazeb mezi státními, bankovními a firemními sektory.

Poselství MMF Itálii je jasné: je třeba okamžitě a rozhodně jednat, aby se řešily fiskální zranitelnosti země. Implementace doporučených fiskálních úprav a strukturálních reforem bude klíčová pro snížení břemene veřejného dluhu a zajištění udržitelného ekonomického růstu v dlouhodobém horizontu.
Kromě toho by nedostatečné fiskální úpravy mohly ohrozit důvěru trhů a přispět k ztrátě konkurenceschopnosti Itálie na mezinárodní scéně. Dlouhodobá udržitelnost veřejných financí je klíčovým faktorem pro zajištění stability ekonomiky a ochranu proti budoucím nejistotám. Posilování fiskální odpovědnosti a provádění strukturálních reforem jsou nezbytné pro posun Itálie směrem k udržitelnému a prosperujícímu hospodářství.