zpět

Rostoucí šance na Trumpovo vítězství podporuje poptávku po Bitcoinu

17.10.2024

Jedním z důvodů, proč trh staví na býčí pozice pro Bitcoin, je rostoucí šance na vítězství republikánského kandidáta Donalda Trumpa. Trump, který je známý svou pro-kryptoměnovou rétorikou, přinesl do své kampaně několik konkrétních návrhů na podporu kryptoměn. Jak tvrdí Jonathan de Wet, investiční ředitel kryptoměnového likviditního poskytovatele Zerocap, „konvexita výhody při Trumpově vítězství stojí za to a vidíme, že účastníci trhu budují pozice v očekávání tohoto scénáře." De Wet dále uvádí, že pokud se Trumpovo vítězství stane realitou, může Bitcoin dosáhnout úrovně 70 000 USD v následujících týdnech.

Zejména vysoká expozice vůči Bitcoinu je lákavá. Trh s opcemi momentálně vykazuje výrazný zájem o call opce se strike cenou na úrovni 80 000 USD. Nejpopulárnější je však call opce na 100 000 USD, která má otevřený zájem ve výši více než 1 miliardy USD. To naznačuje, že mnozí investoři jsou ochotni riskovat a vsadit na výrazný růst ceny BTC v následujících měsících. „Americké volby se staly relativně dominantním tématem pro kryptoměny za posledních šest měsíců,“ uvedla společnost FRNT Financial ve své zprávě.

Zatímco Trump jasně podporuje kryptoměny, je nejisté, jakým směrem by se ubírala politika vůči kryptoměnám pod vedením viceprezidentky Kamaly Harrisové, pokud by převzala úřad prezidenta. Harrisová neprojevila tak jasný postoj vůči kryptoměnám, což může přinést větší nejistotu na trh. Vzhledem k této skutečnosti se nyní mnozí investoři přiklánějí k býčím pozicím na Bitcoinu, protože věří, že Trumpovo vítězství by přineslo další příznivé podmínky pro růst kryptoměn.

Klíčovou otázkou pro investory je, jak se přizpůsobit výkyvům na obou stranách trhu. Na jedné straně dolar může nadále růst, což z dlouhodobého hlediska zvyšuje riziko pro globální trhy, včetně kryptoměn. Na druhé straně expozice vůči Bitcoinu může být atraktivní strategií, zejména pokud se potvrdí býčí trend na kryptotrhu po volbách.

Analytici se shodují, že dolar může být silný jen krátkodobě, a proto by dlouhodobá expozice vůči Bitcoinu mohla být atraktivnější pro investory, kteří hledají alternativu k tradičním fiat měnám. V případě dalšího růstu inflace a zvýšené regulace finančních trhů by právě Bitcoin mohl být tím, co zajistí dlouhodobou ochranu majetku před znehodnocením fiat peněz.

Vítězství Donalda Trumpa by podle odborníků mohlo přinést výrazné posílení kryptoměn a otevřít nové příležitosti pro investory. Jak již bylo zmíněno, Trump otevřeně podporuje kryptoměny a navrhl několik opatření, která by mohla usnadnit jejich širší přijetí. To zahrnuje snížení regulačních překážek a podporu technologií blockchainu.

Naopak nejasné postoje demokratické strany, zejména pod vedením Kamaly Harrisové, by mohly vést k přísnějším regulacím a větší kontrole kryptotrhů. To může být pro trh kryptoměn krátkodobě negativní, avšak dlouhodobý potenciál Bitcoinu a dalších kryptoměn zůstává nezměněn. I v případě politických změn zůstává Bitcoin silným nástrojem pro diverzifikaci portfolia a ochranu před riziky fiat měn.

S vývojem amerických voleb se očekává, že trh s kryptoměnami bude nadále reagovat na politické dění, což znamená, že investoři by měli pozorně sledovat další kroky kandidátů a jejich postoj ke kryptoměnám. Vítězství Trumpa by navíc mohlo přilákat velké institucionální hráče, kteří dosud váhali vstoupit na trh kvůli nejasným regulačním rámcům. To by mohlo vést k nárůstu kapitálu investovaného do kryptoměn, což by dále podpořilo jejich růst.