zpět

Rozsáhla novela o zaměstnání a zákoníku práce: Detailní přehled klíčových změn a jejich dopadů

10.1.2024

Dne 1. prosince 2023 prošla bez většího povšimnutí parlamentem a následně schválena novelizace několika klíčových zákonů týkajících se zaměstnání a práce v České republice. Tato rozsáhlá úprava, známá jako "Novela", vstoupila v platnost od 1. ledna 2024 a přináší mnoho podstatných změn v oblasti pracovního práva, inspekce práce a podmínek agenturního zaměstnávání.

Změna definice nelegální práce

Jednou z hlavních změn je revize definice nelegální práce, která výrazně ovlivní posouzení práce vykonávané mimo pracovněprávní vztah. Původně očekávaná a poté vypuštěná změna se nakonec dostala do finálního znění Novely. Dříve byla hodnocena podle kritérií zákoníku práce a soudní praxe, nyní však přibyla nová podmínka - soustavnost práce. Tato inovace může zásadně ovlivnit průběh a výsledky kontrol prováděných inspekcemi práce.

Agenturní zaměstnávání v novém světle

Dalším zásadním bodem Novely je podrobná úprava agenturního zaměstnávání. Cílem těchto změn je zlepšení ochrany práv agenturních zaměstnanců a efektivnější fungování agentur práce. Úpravy zahrnují zvýšení kauce pro zprostředkovatele zaměstnání, nová pravidla pro získání povolení a přesun pravomoci udělování licencí na Ministerstvo práce a sociálních věcí.

Přísnější postihy v inspekci práce

Novela také posiluje sankce za nelegální zaměstnávání a neposkytnutí potřebných informací inspekčním orgánům. Přibývají zvýšené pokuty a možnost uložení trestu zákazu činnosti až na 2 roky.

Úřady práce: Dynamická evidence pracovních míst

Novela se nevyhýbá ani úpravám v krajských pobočkách Úřadu práce. Zavedení pravidla, které umožňuje vyřadit neobsazená pracovní místa po 6 měsících, je opatřením, které má udržet evidenci pracovních míst aktuální a relevantní.

Rozšířená odpovědnost za mzdové nároky subdodavatele

Dalším klíčovým bodem je nové ručení dodavatele za mzdy subdodavatele až do výše minimální mzdy. Tato úprava posiluje právní ochranu zaměstnanců v subdodavatelských řetězcích a odpovídá směrnici o vysílání pracovníků.

Význam Novely spočívá v komplexních opatřeních směřujících k lepší ochraně práv zaměstnanců a zajištění efektivnějšího fungování pracovního trhu. Její praktický dopad však bude podroben zkoumání a interpretaci v praxi. Novela může zásadně ovlivnit postupy a strategie zaměstnavatelů i práva jednotlivých pracovníků.

Záchrana zaměstnanců v subdodavatelském řetězci

Novela zdůrazňuje ochranu práv zaměstnanců, zejména těch v subdodavatelských řetězcích, kde může být problematické vymáhání mzdových nároků. Tato úprava je odrazem snahy o rovnováhu mezi podnikatelskou svobodou a ochranou slabší strany, tedy zaměstnanců, kteří se často ocitají v nejistých pracovních podmínkách.

Revize povolení pro zprostředkovatele práce

Nově stanovená kritéria pro získání povolení pro zprostředkovatele práce jsou pokusem o zvýšení kvality poskytovaných služeb. Tato úprava má potenciál změnit dynamiku na trhu práce tím, že klade důraz na odbornou způsobilost a bezdlužnost uchazeče o povolení.

Modernizace inspekce práce

Zpřísňování postihů a posilování pravomocí inspektorů má za cíl nejen odhalovat nelegální zaměstnávání, ale i motivovat zaměstnavatele k transparentnějším postupům a dodržování předpisů. Změny v inspekci práce mají potenciál zlepšit pracovní prostředí a zajistit důstojné podmínky pro zaměstnance.

Výzva pro úřady práce

Novela kladla nové požadavky na krajské pobočky Úřadu práce, aby udržovaly aktuální evidenci volných pracovních míst. Tento krok má potenciál posílit agilitu úřadů a rychleji reagovat na aktuální potřeby na trhu práce.

Efektivnější výměna informací

Novela mění způsob, jakým zaměstnavatelé plní svou informační povinnost při zaměstnávání pracovníků ze zahraničí. Přímé doručení informací do datové schránky MPSV má zvýšit efektivitu procesu, eliminovat manuální práci a zjednodušit celý postup. Tato modernizace může vést k rychlejší výměně informací a zlepšení sledovatelnosti pracovníků v zahraničí.