zpět

Ruská centrální banka zvýšila sazby o 200 bb.

26.7.2024

Ruská centrální banka na svém dnešním zasedání dle očekávání zvýšila svou základní úrokovou sazbu o 200 bazických bodů na 18 %. Důvodem je stále vysoký meziroční růst spotřebitelských cen, který v červnu dosáhl 8,6 %.

Kromě toho uvedla, že zvažuje další zvýšení sazeb, pokud by to bylo nutné ke kontrole inflace. Dnešní zvýšení znamená obnovení cyklu zpřísňování měnové politiky ruské centrální banky poté, co od prosince 2023 udržovala předchozí koncovou sazbu na úrovni 16 %. 

Centrální banka uvedla, že domácí poptávka nadále převyšuje omezenou nabídkovou kapacitu, kterou je ruská ekonomika schopna nabídnout, což vyvolává agresivní inflační tlaky a odůvodňuje také vyšší výpůjční náklady. Kromě tlaku na nabídkové kapacity ze strany západních sankcí centrální banka také poznamenala, že nedostatek pracovních sil nadále roste v důsledku dopadů vojenské mobilizace prezidenta Putina a s tím spojeného odchodů mužů v produktivním věku ze země. 

Centrální banka nyní očekává, že inflace skončí v roce 2024 v rozmezí 6,5 - 7 % a ve druhé polovině roku 2025 se sníží směrem ke 4 %.