zpět

Rusko připravuje agresivní zvýšení úrokové sazby

23.7.2024

Moskva se chystá na radikální krok v oblasti měnové politiky. Centrální banka Ruska plánuje zvýšit svou klíčovou úrokovou sazbu o 200 bazických bodů na 18 % na zasedání 26. července. Toto rozhodnutí přichází v reakci na přehřátou ekonomiku a prudký nárůst inflace, která v současnosti dosahuje 9,2 %, což je výrazně nad cílovou hodnotou regulátora ve výši 4 %.

Poslední průzkum mezi analytiky jednoznačně ukázal, že takové zvýšení je nevyhnutelné. Všech 28 oslovených odborníků se shodlo na tom, že zvýšení sazby je nevyhnutelné, přičemž tři čtvrtiny z nich předpovídaly agresivní krok o 200 bazických bodů. Pouze čtyři analytici považovali za možné mírnější zvýšení o 100 bazických bodů. Tato jednota v názorech odráží naléhavost situace, které čelí ruská ekonomika.

Masivní státní výdaje a růst mezd ve všech sektorech jsou hlavními faktory, které přispívají k inflaci. Akutní nedostatek pracovních sil a pokračující růst firemních a maloobchodních úvěrů také hrají významnou roli. Ekonomika je přehřátá, což vede k vysoké poptávce, kterou centrální banka nedokázala dosud efektivně kontrolovat. Vysoká inflace, která výrazně překračuje cíle centrální banky, vyžaduje rázný zásah.

Jedním z klíčových faktorů je růst úvěrů, který je pro centrální banku velkým problémem. Snaží se zchladit poptávku vysokými úrokovými sazbami, ale dosud se jí to nepodařilo. Ekonomové tvrdí, že přísná měnová politika pomůže snížit inflaci na cílových 4 %, ale tento proces bude vyžadovat delší dobu a konzistentní přístup.

Odpůrci přísné měnové politiky mezi lobbisty a bankéři obviňují centrální banku z toho, že dusí hospodářský růst. Tvrdí, že v době, kdy ekonomika poháněná výdaji na obranný sektor může růst rychleji než současných 5 %, je taková přísná politika nevhodná. Centrální banka však tvrdí, že bez stabilizace inflace nebude udržitelný dlouhodobý růst možný.

Před zasedáním 26. července se rétorika regulátora zostřila. Guvernérka Elvira Nabiullina naznačila, že rada se zaměří na velikost zvýšení sazby, nikoli na potřebu zvýšení samotného. To signalizuje, že centrální banka je odhodlaná k razantnímu kroku bez ohledu na krátkodobé dopady na hospodářský růst.

Historie ruské měnové politiky ukazuje, že centrální banka není cizí rázným opatřením. V minulosti přijala několik radikálních kroků ke stabilizaci ekonomiky, zvláště během krizí. Současná situace se však liší svou složitostí a globálními vlivy. Rusko čelí nejen vnitřním ekonomickým výzvám, ale také mezinárodním tlakům a sankcím, které ovlivňují jeho finanční stabilitu.

Budoucí výhledy závisí na úspěchu této měnové politiky. Pokud se centrální bance podaří zkrotit inflaci a stabilizovat ekonomiku, může to vést k obnovení důvěry a dlouhodobému růstu. Na druhé straně, pokud se inflaci nepodaří rychle dostat pod kontrolu, mohou následovat další přísná opatření, která by mohla mít negativní dopady na ekonomický růst a zaměstnanost.
 Trhy reagují na očekávané zvýšení úrokových sazeb různě. Investoři sledují signály z centrální banky a přizpůsobují své strategie. Zvýšení sazeb může vést k posílení rublu, ale také k vyšší volatilitě na finančních trzích. Mezinárodní investoři pečlivě sledují vývoj v Rusku, protože to může mít dopady na globální trhy a ekonomiky.

Mezinárodní dopady mohou být rozsáhlé. Rusko hraje významnou roli v globální ekonomice, a změny v jeho měnové politice mohou ovlivnit ceny komodit, obchodní vztahy a geopolitické rovnováhy. Sankce a politické napětí dále komplikují situaci, což zvyšuje nejistotu a rizika na globálních trzích.